Infekterade konflikten: "Man får en hel del skit"

En infekterad konflikt rör upp känslorna inom bowlingsverige. Nu har Uppsala BC-90 tagit kommandot mot det kritiserade förslaget.

Sara Nyberg, Lina Hamberg, Lidia Svedberg och Alexander Malina från Uppsala BC-90.

Sara Nyberg, Lina Hamberg, Lidia Svedberg och Alexander Malina från Uppsala BC-90.

Foto: Privat

Bowling2021-11-02 20:30

Det är ordföranden i Stockholms bowlingförbund som föreslagit att lagen återigen ska delas upp efter kön och att mixade lag inte ska vara tillåtna. Planen är en motion vid Svenska Bowlingförbundets årsmöte 2022 och att det hela ska bli verklighet till seriestart 2023. Förslaget möter dock skarp kritik, där Uppsala BC-90 tagit taktpinnen.

– I dagsläget är det ungefär 2 000 aktiva damer inom svensk bowling där 500 spelar i damlag och 1 500 spelar i mixedlag. Nu tror man att man ska rädda svensk dambowling om man bara genomför det här. Man ser alla damer som schackpjäser som man bara kan flytta, säger Lina Hamberg, ordförande och spelare i Uppsala BC-90.

Hon är själv rankad som 25 bland damer i Sverige och för henne skulle förslaget få stora konsekvenser.

– Antingen får jag spela i ett lag med äldre damer i Uppsala som spelar för att det är kul utan ambitioner i lägsta serien eller så måste jag som tvåbarnsmamma pendla till Stockholm och bekosta det själv, säger hon och fortsätter:

Svenska Bowlingförbundet har valt att inte ha någon officiell ståndpunkt i frågan, något som också rör upp känslor.

– Jag med flera tycker att det är konstigt när man sitter i en ledande position. Vi är många som känner oss diskriminerade av den här diskussionen och enligt oss så bryter det också mot värdegrunden hos både Riksidrottsförbundet och Bowlingförbundet. 

Under måndagen var representanter från klubben ute i Uppsala för att försöka bilda opinion mot förslaget. Man gjorde intervjuer med folk på stan som man spelade in.

– Vi frågade folk med olika bakgrunder, äldre, yngre, killar och tjejer. Ingen förstår varför man ska gå tillbaka till det mossiga. De tycker att det är diskriminerande. 

Damer och herrar har i över 15 års tid kunnat tävla tillsammans i det nationella seriesystemet. Bakgrunden är att bowlingen i stort och dambowlingen specifikt tappade många utövare från 90-talet fram till i dag och att vissa orter helt blev utan damlag. Nu har alltså Uppsala tagit täten för att det ska förbli mixade lag även framgent och för allas rätt att vara med. 

– Men det är en väldigt infekterad fråga som många är rädda att ta i. Man får en hel del skit. Jag har bland annat fått höra att jag är egoist, men vi försöker visa att det här inte är ett bra förslag. Det håller inte, säger Lina Hamberg. 

Förtydligande 12/11:

I artikeln står det att planen är en motion vid årsmötet 2022 som ska bli verklighet 2023. Någon sådan motion har dock inte lagts fram. Vidare har Stockholms bowlingförbund varken diskuterat eller tagit ställning i frågan som lyftes av dess ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!