Cykelklubben rasar mot kommunens BMX-förslag

Nu har kommunen presenterat ett förslag för föreningen SMK om vart den nya BMX-banan ska hamna då den nuvarande i Gränby ska rivas. Men än finns det ingen överenskommelse om banans framtida placering.

BMX-banan i Gränby kommer att flyttas. Frågan är bara vart.

BMX-banan i Gränby kommer att flyttas. Frågan är bara vart.

Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson

Bmx2022-08-17 19:00

Turerna kring BMX-banan fortsätter. Där banan ligger i dag, vid Gränby sportfällt, ska den nya simhallen byggas vilket betyder att BMX-banan måste flyttas, något som väckt mycket känslor. I dagsläget sysslar ungefär 150 ungdomar i Uppsala med BMX och föreningen SMK, som driver banan, har ett tätt samarbete med Celsiusskolan.

Nu har kommunen tagit fram ett förslag på vart den nya BMX-banan kan hamna. Beskedet i våras var att klubben skulle få tre alternativ på platser, i Storvreta, Gottsunda och Lövstalöt. Men under tisdagen, när ett möte mellan kommunens och representanter från BMX-sektionen, SMK och Celsiusskolan hölls, presenterades alltså bara ett av förslagen: Lövstalöt.

Varför blev det så?

– I lokaliseringsutredningen har vi kollat på många platser och tanken var att ge fler förslag. Men problematiken med att anlägga en BMX-bana är att man behöver planstöd, saknas det behöver man detaljplanelägga, vilket kan ta flera år, säger Karl Gustafsson, projektledare på mark- och exploateringsavdelningen.

– Med den akuta situation om att lösa det som uppstått var lokaliseringar som kräver detaljplaneläggning inte ett alternativ. Det hade helt enkelt tagit för lång tid. Lövstalöt är den plats där vi tror att vi kan påbörja en byggnation inom kort tid.

Hur fortsätter ni arbetet nu?

– Vi ska synka med personer högre upp i organisationen. Därefter kommer vi ha en ny kontakt med föreningen.

Från föreningens BMX-sektion är tongångarna gällande förslaget inte speciellt positiva. Det är rent av frustrerat, menar ordföranden Anne Kulle.

– Vi har under ett antal år påpekat att vårt arrendeavtal går ut för placeringen, men det har inte hänt så mycket. Men nu helt plötsligt är det bråttom för kommunen som vill börja bygga den nya simanläggningen där BMX-banan är i dag, säger hon.

– Jag är väldigt frustrerad just nu. Jag tror de kommer ta död på vår sport i Uppsala.

BMX-sektionen har nyttjanderätt till marken där banan ligger fram till den 31 mars enligt det avtalet som är skrivet. Men efter det kan det vara slutåkt då kommunen vill komma igång med bygget av den nya simhallen och då finns risken att BMX-sektionen står utan bana när säsongen drar igång runt april/maj.

– Risken finns att de inte har någonstans att vara och det är anledningen till att vi kollat på Lövstalöt. Vi behöver komma med ett slutligt besked, är de definitivt nej från föreningen, så blir konsekvensen att vi får utreda lokaliseringar som kräver planläggning och, med tiden det tar, blir glappet därefter, säger Karl Gustafsson.

Anne Kulle berättar att hon och representanterna från både SMK och Celsiusskolan sa nej till förslaget av fler anledningar. Dels för att det blir för långt för gymnasieskolans elever, dels för att de inte kommer få bygga ett klubbhus på marken i Lövstalöt och för att de vill vara en del av Uppsalas idrottsområde i Gränby.

– Vi har blivit lovade en ny bana innan den befintliga rivs, men som det lät så garanteras det inte alls. Vi riskerar att bli utan bana. Jag förstår att badfrågan är större än BMX-frågan men det är ändå otroligt frustrerande, säger hon.

Vad händer nu?

– Vi ska ha möte i klubben men jag tror att vi kommer få samma erbjudande från kommunen sen och att det är "take it or leave it" som gäller.

BMX-racing

BicycleMotoX, förkortat BMX, startade i Sverige 1983 men kom igång på allvar 1984. I Uppsala sysslar ungefär 150 ungdomar med BMX.

BMX-banan, som invigdes i Gränby sommaren 2015, är både EM-klassad och den nordligaste i Sverige. 

Placeringen i Gränby är tillfällig och BMX-banan kommer att rivas till förmån för den nya simhallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!