Blygsam placering ger hopp om SHL

Statistiken är tydlig: Att avancera till SHL från en förhållandevis blygsam placering i hockeyallsvenskan är inte bara möjligt, det är ganska vanligt.

1 februari 2017 05:00

Almtuna har lämnat Södertälje och Björklöven bakom sig i tabellen och nu är det playoff som gäller. En placering bland de åtta bästa lagen innebär SHL-kval.

Nu frågar sig vän av ordning vad det spelar för roll att bli till exempel sexa i allsvenskan, det är ju ljusår upp till SHL. Men statistiken talar sitt tydliga språk. Under de senaste fem åren har det till och med varit en fördel att inte bli etta eller tvåa.

– Man kan ta sig till SHL även om man inte är i topp av allsvenskan. Titta bara på Leksand förra säsongen. Det gäller att hitta ett flyt så kan det bära hela vägen, säger Marcus Ragnarsson, tränare i Almtuna.

Under de elva säsonger som allsvenskan har haft nuvarande utformning men en serie, så har det hänt sex gånger att lag med placering tre eller sämre i grundserien har tagit steget upp till SHL.

Örebro kom sexa säsongen 2012/13 och gick hela vägen. I fjol var Lesand fyra och slog sedan ut Modo i bäst av sju matcher.

– Det är bra att det är några lag som har gjort den här resan förr och att man kan ligga skrynkligt till och ändå få ihop det, säger Ragnarsson och syftar på bland andra Leksand som var bottenlag efter halva serien i fjol.

Nu har väl inte Almtuna ambitionen att gå upp i SHL under våren, men det visar ändå att allt är möjligt.

– Ambition och ambition, hamnar man bland de åtta bästa så får man vara med och spela om det och om inte annat skaffa sig erfarenhet från kval, som är något som vi saknar litegrann, säger Ragnarsson.

För övrigt har det hänt bara två gånger under de här elva åren att inget lag från allsvenskan tagit steget upp till SHL/elitserien. Går man ännu längre tillbaka i tiden så är statistiken lika tydlig.

Nu är det inte alls säkert att Almtuna går till playoff, det är tajt kring strecket, och därför är varenda poäng viktig.

Almtuna möter Västervik i Gränbyhallen i kväll, onsdag, och tvingas klara sig utan skadade trion Adam Deutsch, Ludwig Blomstrand och Sebastian Selin. Oklart hur länge de blir borta. Inget spel den här veckan är troligast.

Oscar Pentler tar klivit upp från juniorlaget till seniorlaget.

– Vi var träningslediga i lördags och söndags och tränade lätt på is i dag (tisdag), precis som vi brukar göra dagen innan match, säger Marcus Ragnarsson.

MATCHDAGS

Almtuna–Västervik

Gränbyhallen 19.00

UNT tippar: 3–2

LAG TILL SHL MED ALLSVENSK PLACERING

2005/06:

1) Malmö

2) Skellefteå

2006/07:

1) Södertälje

2007/08:

3) Rögle

2008/09:

Inget lag gick upp

2009/10:

2) AIK

2010/11:

Inget lag gick upp

2011/12:

5) Rögle

2012/13:

1) Leksand

6) Örebro

2013/14:

3) Djurgården

2014/15:

3) Malmö

2015/16:

4) Leksand

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh