Nybörjarna som tar banracingen med storm

Ingen hade tävlat i banracing tidigare. Rena amatörer om man så vill. Ändå blev det en niondeplats (av 27) i långloppet, sextimmars, på Tierp Arena. Och nu väntar nästa utmaning ...

Bilsport 10 oktober 2019 18:15

Många motorintresserade känner säkert till 24-timmarsloppet på Le Mans i Frankrike. Det här är den svenska motsvarigheten för att uttrycka det enkelt.

– Det är ett svenskt mästerskap i Le Mans, säger Hasse Medelberg, teamchef för STEC Women Team.

Det är 12 förare i teamet, och som framgår av namnet är det bara tjejer som kör. Två av chaufförerna kommer från Uppsalatrakten. En av dem är Michelle Sundnäs Järvi.

 

Storyn bakom det här laget är minst sagt annorlunda.

För Sundnäs Järvi började allt med en veteranbilsträff vid Ulva Kvarn. 

– Där kunde man skriva upp sitt namn och få provåka med sin egen bil på Tierp Arena, säger Sundnäs Järvi.

Och så blev det. Hon tog sin egen bil och åkte till Tierp – och kort därefter hörde Hasse Medelberg av sig och frågade om det möjligen fanns intresse för att tävla i ett nystartat team som ska köra långlopp.

– Jag är motorintresserad men visste knappt vad långlopp var för något, men min sambo sade att jag kommer att ångra mig om jag inte tackar ja.

 

Premiären var nyligen på Tierp Arena, där teamet alltså kom på nionde plats av 27 startande. Sensationellt bra måste man säga eftersom alla i laget är nybörjare. Bara lite träning, en licens och så pang på – typ så ...

Sex timmars racing och 12 förare innebär en halvtimme per person. Michelle Sundnäs Järvi  var sist – och det gick bra, nästan i alla fall.

– Bilen gick sönder och den sista biten fick vi åka bärgare., så nu har de andra i laget sagt att jag ska få köra lite tidigare, säger hon med ett skratt.

 

STEC Women Team kör i standardklassen. Bilen är en Audi A3 som är modifierad med bur, stol och bälte. Allt annat är standard, från motor och chassi till däcken.

– När jag skapade det här teamet var utgångspunkten att ingen ska ha tävlat tidigare, säger Hasse Medelberg.

För Michelle Sundnäs Järvi måste Audin ha känts som en liten mopedbil i jämförelse med den hon kör till vardags. Det är nämligen en BMW M135 – inte särskilt stor, men som bokstaven antyder, en motorstark sak. 400 hästkrafter.

– Det var lite segt jämfört med min bil, men att tävla på bana med andra bilar runtomkring, det var kul.

Nu ser teamet fram emot nästa tävling, den 26 oktober i Linköping.

– Det ska bli riktigt kul och självklart ska vi förbättra oss, säger Sundnäs Järvi.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa