Sommar, sol och beachhandboll

Sommar och sand behöver inte bara betyda stränder och bad. Beachhandboll har blivit en allt populärare sport och Uppsala har blivit en maktfaktor.

Foto: Tobias Skagerström/Arkiv

Beachhandboll2018-07-31 08:00

När Åhus Beachhandbollsfestival avgjordes mitten av juli samlades 12 000 spelare och ledare från 130 föreningar för att under åtta dagar göra upp i sanden.

En av de deltagande föreningarna var Uppsala Handbollsklubb (HK) som hade 34 deltagande lag och bland annat försökte försvara sitt guld klassen för damjuniorer och tjejerna födda 2001.

– Det är jättekul att vara här nere och spela. Det är en dröm för många av spelarna att ha kul, vara i sanden och spela handboll, säger Patrik Johansson, Uppsala HK.

Sedan starten 1997 har Åhus Beachhandbollsfestival växt från en liten cup till ett stort evenemang med över 6 000 matcher på 19 planer.

Det visar hur beachhandboll etablerats, vuxit och hur stor sporten blivit i Sverige.

– Det är en relativt enkel sport att förstå, det gör inte ont när man ramlar i sanden och det behövs inte mycket utrustning. Bara man har en boll så kan de flesta vara med, lattja och ha kul tillsammans, säger Patrik Johansson.

Beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar och sedan dess sporten växt och spridit sig över världen. Det första EM:et spelade 2000 och VM anordnades fyra år senare. I Sverige finns cirka 60 beachhandbollsplaner och förra årets SM slog rekord med 32 stycken deltagande lag.

– Generellt sett har det gått ganska bra för oss, framför allt i de äldre åldersklasserna. Ju mer spelarna har fått hålla på desto bättre har de blivit. Vi kan tacka mycket av vår framgång till de planer som finns i Uppsala, det är inte alla lag som de har de förutsättningarna men vi kan träna och spela ihop oss, säger Patrik Johansson.

Uppsala HK bestämde sig 2007 för att bygga en egen plan i Graneberg och efter det har föreningens sektion för beachhandboll växt.

Numera finns det även planer i campusområdet vid Slottet och universitetet.

– Vår beachhandbollsverksamhet pågår från maj till augusti och ser annorlunda ut för olika lag. För de äldre är beachhandbollen en del av försäsongen samtidigt som de kör fys medan de yngre lagen mest får prova på och komma in i sporten. Vi är en förening som uppmuntrar våra spelare att utöva flera sporter och då gäller det att få ihop det med träningar i beachhandboll, säger Patrik Johansson.

Sedan 2010 anordnar föreningen även en egen beachhandbollscup som blivit mellansveriges största och förra året deltog över 170 lag.

Uppsala har även fostrat en landslagsspelare i Lovisa Kardell som spelade EM förra året då Sverige kom på 13:e plats.

– Vi är ganska unika på den högre nivån med a-flickor och damjuniorer med att vi låter alla i lagen få spela och inte toppar i vissa matcher eller avgörande lägen. Det gör att alla blir sedda och känner sig delaktiga. Då tycker de att det är kul att spela och fortsätter i högre ålder, säger Patrik Johansson.

I Sverige finns det två olika variationer av beachhandboll där den internationella versionen skiljer sig mer genom att man bland annat kan få olika poäng beroende på vilken typ av mål man gör och man får inte röra motståndaren i försvarsspelet.

Den andra varianten är mer lik "vanlig handboll" men att spelet har flyttats ut från en inomhushall till en sandplan med färre spelare.

– De flesta av spelarna tycker det är kul att få ett avbrott från handbollen och göra något annat på sommaren. Vi spelar mest för att ha kul, lära oss och hålla igång. För det passar beachhandboll perfekt, säger Patrik Johansson.

Beachhandboll

Beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar.Det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

Världens två största beachhandbollsturneringar spelas i Sverige: Åhus Beachhandboll festival och OV Beachhandboll.

Beachhandboll har införts i programmet för Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina och har ansökt om att tas upp i OS-programmet 2024.

Europamästare 2017: Spanien, herrar

Europamästare 2017: Norge, damer

Världsmästare 2016: Kroatien, herrar

Världsmästare 2016: Spanien, damer

Så spelas sporten:

En match består av två halvlekar som är tio minuter och med en halvtidspaus på högst fem minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vartdera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (en spelare mot målvakten).

Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. Det finns olika regler för sporten, i den internationella versionen går det att få olika poäng för mål, vanliga mål=en poäng, spektakulära mål (snurr eller japan)=två poäng.

Matcherna startas alltid med uppkast.

Ett lag består av tio spelare. Minst sex spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst fyra spelare i varje lag (tre utespelare och en målvakt) får vara på spelplanen samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!