I april 2020 hade Uppsala basket runt 450 medlemmar. Sedan slog pandemin till. Men effekten av det blev nog inte riktigt vad man hade kunnat tro. I stället för att ställa in och tappa utövare har klubben växt i raketfart. Ett år senare var medlemsantalet runt 650 och efter fjolårets säsong var den siffran näst intill fördubblad.
– Uppsala basket har i dag 1100 medlemmar och vi siktar ännu högre. Nästa mål är att nå 1500 medlemmar, säger klubbchefen Mathias Rutegård.
– Långsiktigt handlar det om att sätta strukturer för allt vi har startat och vi som organisation måste göra det tillsammans.
Medlemmarna är mellan 7 och 25 år gamla och antalet lag har ökat kraftigt de senaste åren.
– Vi har gått från cirka 20 ungdomslag till att snart ha 70, som i snitt har mellan 15 och 20 spelare. Vissa årskullar har över 100 spelare, säger Mathias Rutegård.
Hur har ni kunnat växa så mycket under pandemin?
– Jag var inte klubbchef då men jag var ledare och det jag upplevde från Uppsala basket var att klubben såg positivt på problemet. Vi hittade lösningar istället för att ställa in massa. Basketkorgar går ju att sätta upp överallt.
En viktig del i Uppsalas explosionsartade utveckling är projektet "Gameplan" som startades i oktober 2019. Klubbens elitspelare, både herrar och damer, är ute i områden där ungdomarna inte är föreningsaktiva. Det hela började i Gränby och under 2021 utökades Gameplan till både Stenhagen och Gottsunda, där det tog fart ordentligt.
– Det är en win-win för oss, klubben växer och vi gör en förändring i de här områdena. Många börjar engagera sig i föreningslivet och basket är en väldigt lättillgänglig sport. Men det är mer än bara basket, vi bidrar också till fler vuxna i skolan där några av våra elitspelare varit med på lektioner, säger Mathias Rutegård.
När medlemsantalet ökar så pass kraftfullt som det gjort är det mycket annat som behöver komma på plats för att det ska fungera, bland annat spelplaner, tränare och personal som kan ta hand om ansökningar. Uppsala basket har därför ökat antalet anställda på kansliet från två till fem och planerar för fler. Med hjälp av kommunen har de även fått tillgång till en tredje matchhall, förutom Usif arena och Fyrishov, kommer ungdomsbasket att spelas i Johannesbäck.
– För att lösa ledarfrågan har vi startat "Uppsala basket ledarskapsakademi" som vi drivit i snart ett år. Det är killar och tjejer mellan 14 och 20 som utbildar sig och förra säsongen hade vi 40 deltagare. Till nästa säsong har snart 30 anmält sig hittills, säger Mathias Rutegård.
Elsa Andersson anställdes i december som ungdomsansvarig och hon berättar att intresset för att börja spela basket, som växer kraftigt, sprids från kompisgäng till kompisgäng.
– Jag har suttit med intresseanmälningar och efter att en spelare har börjat så vill fyra av hens kompisar börja veckan efter. Det är otroligt kul att följa den här utvecklingen. Det känns fantastiskt att vi har kommit så pass långt på så kort tid. Nu handlar det om att förvalta det vi har och fortsätta ta steg framåt, säger hon, som själv coachar yngre spelare, som i sin tur coachar ännu yngre spelare.
Tips till föreningar som har svårt att locka ungdomar?
– Satsa på organisationen, besök skolor och syns mycket bland ungdomarna.