Med hjälp av Skypegrundaren Niklas Zennströms basketstipendium kan Uppsala Basket locka duktiga spelare till sina seniorlag. Inför säsongen anslöt Michael Axelsson Kaltak till herrlaget i superettan och även Crystel Bittar till damlaget i basketligan. Möjligheten att kombinera utbildning på Uppsala universitet och elitidrott med ekonomiskt stöd gjorde Uppsala Basket till ett attraktivt val.
– Det ger mig chans att elitsatsa på basket samtidigt som jag pluggar. Jag slipper att jobba vid sidan av och för det är jag väldigt tacksam, säger Michael Axelsson Kaltak.
Han kom från ligalaget Köping inför säsongen och gick ner en serienivå för att kunna plugga till grundskolelärare på lärarprogrammet.
Var stipendiet en viktig del i att faktiskt börja spela i Uppsala Basket?
– Det är såklart viktigt. Det underlättade för mig att komma hit och gav en skjuts. Oavsett hur fult det låter är det bra att få "cash" för det man gör. Man slipper jobba och kan fokusera på studierna och spela basket. Det är guld, säger Axelsson Kaltak.
Innan superettan pausades i början av november hann han med att känna på hur det var att elitidrotta och studera samtidigt.
– Vi har väldigt förstående coacher. De vet att man prioriterar skolan. Men när man väl är i hallen är det basket som gäller.
Crystel Bittar utbildar sig till beteendevetare och innan hon anlände till Uppsala var det flera klubbar som ville ha henne.
– För mig var det många klubbar som hörde av sig och det handlade då om vad de kunde erbjuda, säger hon.
Gav Uppsala det bästa erbjudandet genom stipendiet?
– Ja, absolut. Det är väl så mycket hjälp som man kan få. Det gjorde det definitivt, säger Bittar.
Hon är mitt uppe i säsongen och nu när utbildningen sker på distans kräver det mer än vanligt. Ibland är hon tvungen att plugga på en del obekväma ställen.
– Det går helt okej. Jag tycker det har varit svårare nu när det är på distans. Det handlar mycket om discplin och prioriteringar, säger hon och fortsätter:
– Ibland är det tentor på helgerna. Då har jag behövt skriva dem på färjan, på tåget eller i bilen. Det har varit jobbigare. Ibland har man inlämningar och då kan jag sitta i hallen och göra det. Då får man anpassa sig.
Andra stipendiater är Lukas Friberg, Henrik Jädersten, Ellinor Holmberg, Jonna Raflund, Sinit Tesfalassie och Agnes Nordström.