Sloga – från kompisgäng till elitlag

Från kompisgäng till elitlag. För Serbiska Kulturföreningen Sloga Uppsala väntar en ny verklighet med spel i basketettan i höst. ”Det som började som en hobby har växt ut till något allvarligt”, säger ordföranden och spelaren Andrej Bajic.

Serbiska Kulturföreningen Sloga Uppsala har gått som en raket genom seriesystemet och nu väntar spel i basketettan i höst.

Serbiska Kulturföreningen Sloga Uppsala har gått som en raket genom seriesystemet och nu väntar spel i basketettan i höst.

Foto: Privat

Basket2020-04-14 13:00

2014 bildade den Serbiska Kulturföreningen Sloga Uppsala ett basketlag för ungdomar. Initiativet togs av bröderna Andrej, 36, och Boris Bajic, 34, som idag är – häng med nu! – ordförande, spelare, sportchef respektive coach för satsningen.

De flesta av spelarna är svenskar med serbiskt ursprung.

– Det är flest svenskar med serbisk bakgrund men även greker, kurder, amerikaner, iranier … Vi är öppna för alla. Det är kärlek till basketen som är den gemensamma nämnaren, säger Andrej Bajic, som själv är ordförande, sportchef och spelare för Sloga.

Sloga betyder ”United” på serbiska och basketen spelar huvudrollen för den lilla Uppsalaföreningen, som för sex år sedan startade som ett kompisgäng vars barn ville spela basket på fritiden.

– Min son har cystisk fibros som kräver att man är aktiv varje dag och han tyckte om basket. Hans kompisar som han umgicks med varje dag och deras pappor, tyckte om idén att starta ett knattebasketlag som jag och brorsan skulle coacha, säger Andrej Bajic, som liksom sin bror Boris är läkare.

– Efter en tid frågade vi oss: Ska inte alla pappor också spela? 

– Med tiden, när vi insåg potentialen och när det gått så bra och att så många är intresserade frågade vi oss själva om vi inte ska ta nästa steg.

Sagt och gjort: Efter att ha gått som en raket genom seriesystemet (från division V till division II) och tillhört toppen av division II södra Svealand den gångna säsongen väntar nu spel i den rikstäckande basketettan, där de ersätter KFUM Uppsala Basket som tagit steget till superettan.

Och det är ändå bara början.

– Det som började som en hobby har växt ut till något allvarligt. Superettan är huvudmålet. Vi har inte finansiärerna för att komma till Svenska basketligan, men vi är väldigt ambitiösa nu när vi har kommit igång med det är projektet, säger Andrej Bajic.

Nästa säsong får Boris Bajic sällskap på coachsidan i form av Marko Rasic, som tidigare varit förbundskapten för flera svenska ungdomslandslag samt drivande coach i Sigtuna BBK. För att förstärka truppen är tanken att värva spelare från Serbien.

– Sedan är det ganska populärt att spela basket på förbundsnivå, så spelarmässigt är jag inte orolig att vi inte ska få ihop det. Det är ganska många som har hört av sig redan, säger Andrej Bajic.

Satsningen är inte helt olik den som Stockholmslaget White Eagles en gång presenterade Basketsverige. 

– Den största likheten är att vi också är svenskar med serbiskt ursprung. White Eagles hade bra back up från många utländska företag och siktade otroligt högt. Vi är en vanlig, svensk förening baserad på ungdomsverksamhet.

Var Sloga ska spela sina hemmamatcher i basketettan i höst är ännu oklart. Två alternativ är SEB Usif Arena samt nya Life Arena.

– Det här är beskedet är alldeles färskt, men vi hoppas att det blir i Rosendal, så att basketen i Uppsala kan hålla ihop. Uppsala är en basketstad och vi är produkter från KFUM Uppsala Baskets organisation och flera av spelarna i Sloga är födda 1984, som var bland de bättre Uppsalallagen på juniornivå i Sverige när det begav sig.

– Vi är jätteintresserade att ett samarbete och vara som en systerklubb till Uppsala Basket. Unga spelare skulle kunna spela hos oss, som en win-win-situation. Vi är starkare tillsammans, säger Andrej Bajic.

Basketettan 2020/21

Så spelas basketettan norra säsongen 2020/2021: Lidingö Basket, Akropol Basket, Rig Luleå, Luleå Steelers, Jämtland Basket, Alvik Basket, KFUM Sundsvall, Blackeberg Basket, Sloga (Uppsala), Hammarby Basket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!