Gameplan startade i oktober 2019 och var från början ett ungdoms- och integrationsprojekt. Det påbörjades i Gränby för att stadsdelen har lägst andel idrottande ungdomar (7-20 år) av alla stadsdelar i Uppsala. UNT var på plats under en träning efter skoldagens slut i Gränbyskolans idrottshall. Vi tog ett snack med ledaren Lisa Bolander – som också är spelare i Uppsala Basket dam – för att se vad Gameplan egentligen innebär.
– Först är vi några timmar i skolan och hänger med barnen. Sista timmen går vi in i baskethallen och spelar basket, leker lekar eller bara hänger och pratar. Det kan bli lite fotboll också ibland. Det blir lite blandat, bara det är kul, säger Lisa Bolander.
Ni gör lite annat än att bara spela basket?
– Nu på fredag ska vi ha en tipspromenad. Vi kommer att börja med lite andra aktiviteter också, inte bara basket. Huvudsaken är att man får med så många ungdomar som möjligt.
CSR-projektet har växt och pågår just nu i Gränbyskolan, Liljeforsskolan och Kvarngärdesskolan. Responsen från barnen och lärarna har varit positiv.
– På skolorna har vi hört från lärare att alla barnen frågar “när kommer de igen?”. Alla verkar tycka att det är väldigt roligt, jag tror att de ser det som en positiv grej, säger Lisa Bolander.
En av de cirka tjugo barnen som spelar basket i idrotthallen den här dagen är 12-årige Leyou Woubshet. Hon spelar även i KFUM Uppsala Basket F07-lag och går i årskurs 7 på Gränbyskolan.
Vad lockar dig hit?
– Att alla från skolan spelar här, oavsett om man kan basket eller inte. Det är kul att det är inte på jätteallvar. Man får chansen att lära sig nya grejer.
Förutom Lisa Bolander har andra spelare från Uppsalas båda elitlag varit här, som Milen Hagos, Zenta Melnika, Kristina Puthoff-King, Lukas Friberg och Henrik Jädersten. Det känner Leyou Woubshet är extra inspirerande.
– Det är bra för att de är förebilder och man kan lära sig mycket av dem. Bara man ser dem spela får man idéer på vad man kan göra på match, säger Leyou Woubshet.
Är det många här som funderar på att börja spela i ett lag?
– Många spelar bara för skojs skull, men de är intresserade av basket. Vissa tycker det är för sent för att börja, men då kanske de börjar här till att börja med för att sedan börja i ett lag.
Projektledaren Mady Mahdy, som också är huvudtränare för Uppsala Basket i Svenska basketligan dam, är nöjd med Gameplan så här långt.
– Det har varit över förväntan. Väldigt positivt från all personal och elever runtomkring. Det är någonting utöver vardagen. Att det finns aktiviteter och ledare som aktiverar kidsen.
Flera som har deltagit i Gameplan har också börjat spela i de olika ungdomslagen i KFUM Uppsala Basket. Hela 250 spelare började efter sommaren och 16 nya lag har bildats.
– Efter sommaren hade vi över 300 intresseanmälningar. Vi behövde starta nya lag, utbilda coacher och vi växte som klubb också, säger Mady Mahdy.
Var det något du hade förväntat dig?
– Det är ovanligt, men vi visste att med tanke på hur bra Gameplan gick så anade vi att det var många som ville ansluta sig och börja spela.
Projektet i sig är sagt att fortsätta till 2023. Mady Mahdy hoppas dock att det här är något som klubben kommer att fortsätta med ännu längre än så.
– Förhoppningen är att det här ska vara en del av Uppsala Basket och skolorna.