Skutskär och Västerås SK brakade samman på Studenternas på lördagen och det var mycket mer än en het SM-final.
Det var serieettan mot serietvåan och det var segerinstitutionen mot den målmedvetna uppkomlingen.
Och det kan vara den finalmatch det framöver talas om när skärningspunkten ska fastställas för när en epok gick över i en annan.
Den hade allt. Ett lag som ledde, ett som jagade, ett som aldrig gav upp, målvakter som ville bli hjältar.
Men bäst av allt:
SM-finalen innehöll två klubbar som ändrar bilden av dambandyfinalen.
Damfinalen har ju historiskt alltid handlat om Västerstrand, Kareby och framför allt AIK, men också om låga publiksiffror och svagt intresse.
Skutskärs finalavancemang och guld förra säsongen, och den nuvarande statusen som ett av de ledande damlagen, är konkreta fakta på att en klubb kan bli framgångsrik på kort tid i sitt lagbygge om de bara börjar tänka till.
2016 gav Skutskär sina damer samma förutsättningar som sina herrar. Att ta det sista svåra klivet – och verkligen arbeta jämställt – är många klubbars utmaning.
Många vet, fast man inte säger det, att det är svårt att bryta normer. Sportens värld är inget undantag i samhället. Det krävs att någon går i bräschen. Skutskär är högljudd granne där spelarna numera upplever att föreningen tar dem på allvar.
Tydlighet är ledordet som genomsyrar hur Skutskär numera arbetar; ”De små resurser vi har försöker vi fördela lika mellan damerna och herrarna”.
Det är substans i det de säger och inte någon orgie i floskler.
På andra sidan denna underbart vårsoliga lördag stod Västerås SK och de är på många sätt en ytterlighet i dambandy-Sverige. I Sverige domineras dambandyn av klubbar där damverksamheten är den primära.
VSK – mesta mästare på herrsidan – är en av få stora klubbar i Sverige som med tiden också har lyckats koppla greppet om dambandyn.
Ett startat damlag i en stor och framgångsrik herrklubb leder inte per automatik till framgång, utan det handlar i grund och botten om att ge energi och inte ta sina spelare för givet.
Vad som stoppar övriga från att göra samma sak? Överdriven försiktighet eller realism?
Skutskär och VSK förändrar bilden av dambandyn, och Uppsala kommun arbetar hårt för att förändra bilden av bandyfinalen, även om evenemanget fortfarande heter "bandyfinalen" och inte "bandyfinalerna".
Tidigare var detta något som mest städades av. Skillnaden i publikintresse är fortfarande stor, men den minskar i en hastighet som sällan skådats.
SM-finalen på Studenternas 2011 mellan Kareby och AIK lockade 983 åskådare och den sista finalen på Tele2 Arena mellan Kareby och Västerås SK lockade 1 633.
När bandyfesten var tillbaka i Uppsala förra året blev framför allt damernas SM-final en klassiker där Skutskär spelade sin första SM-final någonsin mot de femtonfaldiga mästarna AIK.
5 198 personer såg på den gången – en då ny, riktigt fin rekordpublik för dambandyfinalen. Inför årets finalen fick alla personer under 18 år fri entré när Uppsala kommun satsade stort på kringaktiviteter i samband med damfinalen. Resultatet blev lika bländande som vårsolen.
Nästan exakt i samma sekund som speakern meddelade det nya publikrekordet på 6 478 åskådare lirkade Tatiana Gurinchik in 2–2 för Skutskär.
Att så många personer kom till Studenternas redan klockan 12.00 är en stor seger för dambandyn som inte för så länge sedan befann sig på en bakgård i Idrottssverige.
Årets SM-final var förmodligen den mest spännande upplagan någonsin. Det drällde av spelare med finess, som Matilda Plan i VSK. Det var hennes 3–3 på hörna som ordnande förlängning och det var hennes straff som till slut avgjorde allt.
Få kvinnliga idrottare har lyckats med bedriften att lägga fingrarna på bandyns finaste pokal – och spelat en allsvensk fotbollspremiär inom loppet av ett par veckor. Matilda Plan gör det. Den 14 april spelar hon en nyckelroll när Eskilstuna United drar i gång allsvenskan. En minst sagt imponerande dubblering som många skulle vilja påstå vara omöjlig.
Till sist. Svenska bandyförbundet kan göra mer. Redan för nästan en månad sedan kunde vi säga hej och välkomna till Västerås och Skutskär som möts på Studenternas i finalen. Vem lade spelschemat för bandyn på damsidan? Ska de behöva vänta en månad mellan avgörande semifinal och final. Gör om och gör rätt nästa säsong.
Jag säger som jag gjorde i fjol: Kanske kan 6 478 personer förändra även den verkligheten. Makten är alltid folkets.