Hösten 2025 är det seriestart under vecka 40 i stället för vecka 43. För de (få) klubbar som spelar utomhus kan tidigareläggningen orsaka stora problem.
Några förändringar i spelprogrammet tillåts inte – där är Svenska Bandyförbundet tydligt. Kravet är att det ska finnas en ersättningsarena för de lag som inte kan spela på sin ordinarie hemmaplan.
–Tidigareläggningen av bandystarten är självklart något som vi måste beakta, säger Stefan Wittberg, verksamhetschef på Studenternas IP.
Går det över huvud taget att få upp en spelbar is i slutet av september?
– Ja, om förutsättningarna är de rätta, säger Wittberg och syftar på bland annat temperatur- och vindförhållanden.
– Sedan tillkommer andra faktorer, som till exempel kostnaderna. Vill IFN (Idrotts- och fritidsnämnden) ta de extra kostnader som det innebär att tidigarelägga isen med tre veckor? Det är IFN som ger oss ett uppdrag och det måste vi förhålla oss till, säger Wittberg.
Sirius riskerar alltså att tvingas hyra in sig i "närliggande" arenor, men det är uteslutet enligt Michael Persson, arenaansvarig i Sirius.
– Där är svaret nej, säger han med eftertryck.
Men finns det inte is på Studenternas i slutet av september 2025 så har ni väl inget val?
– Frågan är kopplad till Uppsala kommun, som måste komma med ett svar. Det handlar åter om hur vi ska lyckas få is på Studenternas. Nu gäller det för kommunen att agera snabbt. Det är bara att sätta på sig arbetskläderna, säger Michael Persson, och tillägger:
– Det har inte varit okänt att den här dagen (beslut om tidigare seriestart) kommer att komma.
Men det finns ju en hall i Uppsala där det vanligtvis är is i september: Recoverhallen.
– Det är en träningshall, och att spela elitseriematcher där fungerar inte. Det skulle innebära ett stort ekonomiskt bakslag för oss, precis som det skulle göra att hyra in sig i någon annan arena.
Kan en lösning vara att börja med fem eller sex bortamatcher?
– Det har jag också svårt att ta till mig. Redan två bortamatcher, som vi inledde med i höstas, är problematiskt. Spelar vi många bortamatcher i följd blir det också många hemmamatcher i följd och då vet vi att publik väljer bort en del matcher och det påverkar också vår ekonom, säger Michael Persson.
Vilka lösningar ser ni i Sirius?
– På kort sikt att vi har is på Studenternas i september, hur nu det ska gå till. Annars är det bara en hall som kan lösa det här, som till exempel ett omtag med Recoverhallen. Att bygga om den för 3 500 åskådare skulle vara den snabbaste och mest effektiva lösningen.
Karolin Lundström är ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden, IFN, och hon tror inte att bandyförbundets tidigareläggning av seriespelet skulle påskynda en eventuell inomhusarena:
– Det är tveksamt. Vi måste titta på för- och nackdelar. Att rucka på kommunens prioriteringar för att ett förbund tidigarelägger säsongen är tveksamt.
Vilken lösning ser du om det inte går att göra is i slutet av september?
– Det är precis som Stefan Wittberg säger, att det beror på väder och vind. Jag har inte hunnit prata med förvaltningen. Vad är prislappen på det här? Har vi ekonomiskt utrymme? Vi behöver ha ett underlag innan politiken tar ställning. Jag kan inte säga att det får kosta vad det kosta vill, säger Karolin Lundström och syftar på tidigareläggningen av isbädden.