Så drabbas Sirius av tidigare seriestarten

Om drygt ett år är det elitseriestart den första oktober, något som kan få konsekvenser för utomhuslagen. "Då kan man helt sonika tvingas ta ett beslut att man inte klarar av elitseriespel."

Kan Studenternas ha en spelbar is i slutet av september eller i början av oktober 2025? Då är det nämligen seriepremiär i elitserien.

Kan Studenternas ha en spelbar is i slutet av september eller i början av oktober 2025? Då är det nämligen seriepremiär i elitserien.

Foto: TOBIAS STERNER/Bildbyrån

Bandy2024-04-18 07:00

Den gångna säsongen var det elitseriepremiär för herrar den 27 oktober. Sirius inledde med två bortamatcher och spelade hemmamatch först den 3 november. Då var isen spelbar på Studenternas.

Hösten 2025, alltså säsongen 2025/26, tidigareläggs elitseriestarten, som för herrarnas del blir vecka 40, som i datum är 29 september till 5 oktober.  Då ska klubbarna ha en spelbar is – och det är inga problem. För de lag som har hall.

– Det är omöjligt att säga idag om vi kan ha is i slutet av september. Det är så många faktorer som spelar in, där vädret är den viktigaste, säger Jasen Yanev, som jobbar med teknisk utveckling på Uppsala Arenor- och Fastigheter.

Men hypotetiskt: Med en medeltemperatur på 13 grader i september, är det då möjligt att göra en spelbar bandyis?

– Det skulle kunna vara möjligt, men det är ändå jättesvårt att svara på. Är det kallt på natten? Hur mycket blåser det? Man kanske skulle kunna bygga upp en typ av is, men vilken kvalitet håller den? Vi behöver dessutom bra förhållanden under en längre tid, kanske tio dagar med stabilt väder, säger Jasen Yanev, som säger att det är stor skillnad mellan oktober och november när det gäller ismakeri.

Nu handlar det om september.

Per Selin är ligachef och poängterar att det är klubbarna som vill ha en tidigare säsongsstart och att det har med utveckling att göra.

– Majoriteten av herr- och damlagen på elitnivå har ju tillgång till hall, men något krav på hall för att få elitlicens finns det inte.

Men i praktiken blir det ett krav. Eller?

– Lite press blir det, det kan jag hålla med om. Men för bandyn är tidigare seriestart en del i utvecklingen av sporten, som kan öppna upp för exempelvis cupspel under seriesäsongen eller avbrott för VM under elitserien och inte efter säsongen.

En tidigareläggning av seriestarten innebär problem för klubbar som Sirius, Motala och Frillesås. Hur ser du på det?

– Då lär man lösa det, kanske spela på annan ort eller i en träningshall. Eller helt sonika ta ett beslut att man inte klarar av att spela i den högsta serien, säger Per Selin.

Michael Persson är arenaansvarig i Sirius och säger blankt nej till att spela i Recoverhallen eller på annan ort, som Västerås:

– Recover? Det är en träningsanläggning och inget annat och att flytta till en annan stad för att spela hemmamatcher säger jag blankt nej till. Hur skulle vi få dit publik? Vem skulle betala för en sådan flytt? frågar sig Persson.

Sirius skulle kunna börja seriesäsongen med fyra eller fem bortamatcher?

– Det vore katastrof. Det handlar om att attrahera vår publik. Efter så många bortamatcher blir det lika många hemmamatcher under kort tid och då skulle folk välja bort matcher. Våra samarbetspartners skulle heller inte tycka att det är bra.

UNT frågar ligachefen Per Selin om det skulle vara möjligt att inleda säsongen med fyra, eller rentav fem, bortamatcher, men han har inte något glasklart svar på om det skulle tillåtas.

Michael Persson påpekar att Sirius inte principiellt är emot en tidigareläggning av seriestarten – snarare tvärtom.

– Grunden är att det har varit för tätt med matcher under vissa perioder, upp till tre i veckan som det var den här säsongen. Vi vill se ett bättre flöde och då är förlängning av säsongen, med en tidigare seriestart, en väg att gå, säger klubbens arenaansvarige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!