Thony Lindquist minns vrålet från Studans läktare

I backspegeln special – matcher att minnas. Först ut i en serie om fyra reportage är Sirius bandysemifinal mot Broberg 1977. Den då 22-årige Thony Lindquist minns matchen.

På Furuviks brygga, inte långt från den ö där Thony Lindquist tillbringar somrarna. Under armen håller han UNT:s tidningssida från den 16 mars 1977 där matchen mellan Sirius och Broberg beskrivs in i minsta detalj av reportrarna Nils Östlund och Hans Karlsson.

På Furuviks brygga, inte långt från den ö där Thony Lindquist tillbringar somrarna. Under armen håller han UNT:s tidningssida från den 16 mars 1977 där matchen mellan Sirius och Broberg beskrivs in i minsta detalj av reportrarna Nils Östlund och Hans Karlsson.

Foto: Håkan Lundh

Bandy2021-07-26 07:00

Sirius vann SM-guld 1968, seger mot Örebro. Uppsalalaget var en maktfaktor på den tiden. Men sedan vände det neråt. Det blev ett par säsonger i division II och publiken försvann i ett nafs.

Men så hände det något en bit in på 70-talet.

Ungdomar som Lasse Hydling och Tommy Högberg visade att framtiden var ljus. De stora värvningarnas tid var över och några pengar från den tidigare "finansiären" Owe Bergström var det inte längre. Men detta till trots så skrev Sirius kontrakt med en ung och lovande Skutskärsspelare: Thony Lindquist. Året var 1976.

Han fick sällskap av Skutskärskompisen Lars "Lill-Murren" Muhrén. Där fanns också veteranen i sammanhanget: Håkan Sundin.

– Vi hade ett jättebra lag den säsongen, säger Thony Lindquist och syftar på 1976/77.

Sirius gick till slutspel under vårvintern 1977 och slog ut en av dåtidens stora lag, Katrineholm, i kvartsfinalen, ett lag med spelare som Henry och Eddy Fransson, Kjell Österberg och Bo "Oball" Larsson. 

Publiken återvände till Studenternas. 2 680 såg kvartsfinalen mot Katrineholm. Men det var bara en västanfläkt av vad som komma skulle. Det är semifinalen mot Broberg, särskilt den tredje och avgörande matchen, som det här reportaget ska handla om.

Men först lite kort om de två första matcherna.

Broberg–Sirius 3–2. Här gjorde Lasse Hydling och Thony Lindquist målen. Matchen spelades inte på Faxevallen i Söderhamn, som var Brobergs hemmaarena på den här tiden.

– Det var problem med isen i Söderhamn så den flyttades till Ön i Edsbyn, säger Thony Lindquist, som minns en detalj:

– Jag hade ett jätteläge att avgöra där uppe. Jag lurade Lennart Westman (målvakten) men bollade hoppade.

I den andra semifinalmatchen vann Sirius med 4–1 hemma på Studenternas. Nu kom det 4 356 åskådare och Lindquist gjorde två mål, "Lill-Murren" Muhrén och Tommy Högberg varsitt.

Så kom den då, den tredje och avgörande matchen. Även den på Studenternas.

– Redan på uppvärmningen var det tusentals åskådare på arenan. Det fanns ett uppdämt behov, så vi var inte så överraskade över den stora publiken, berättar Thony Lindquist.

Den här kvällen, tisdagen den 15 mars, kom det 6 875 till Studenternas ståplatsläktare med träplankor.

– Jag minns kvitteringen, folk skrek som attan, säger Lindquist.

Men vi backar bandet ungefär en halvtimme. Det var då som Pär Hedqvist, som tillsammans med Lars "Knatten" Olsson i Sandviken var dåtidens kanonskytt, gav Broberg ledningen. Håkan Sundin kvitterade på straff bara fyra minuter senare innan Hedqvist slog till igen, nu bara minuten innan halvtidssignalen – 1–2.

Matchen stod och vägde. Sirius eller Broberg i SM-final mot redan klara Sandviken?

– Jag har aldrig spelat i ett bättre lag. Vi kunde ha vunnit redan i den första bortamatchen. Jag spelade på mitten med Håkan Sundin, som hade en mer defensiv roll. Jag fick lite mer fria tyglar av (tränaren) Ulf Almgren, säger Thony Lindquist.

Andra halvlek var elva minuter när Sirius kvitterade till 2–2.

– Det målet minns jag, säger Lindquist med ett leende och kisar mot solen med blicken riktad mot havet utanför Furuvik, där vi träffas och gör intervjun.

Resultatet stod sig till 90 minuter. Det blev förlängning och där avgjorde Pär Hedqvist – vem annars?

– "Murren" fick bollen av Börje Andersson (målvakten) men blev av med den till Hedqvist som gjorde mål, och det målet blev avgörande. Vi tryckte på för en kvittering men blottade oss och så kom 2–4. Vi hade ett lite yngre lag än Broberg och jag trodde att orken skulle avgöra till vår fördel, men så blev det inte. Så nära SM-final som den gången kom jag aldrig som spelare, säger Lindquist.

Men minnena finns kvar hos Thony Lindquist – ljusa minnen trots den bittra förlusten.

– Det är den största match jag var med om som spelare. Håkan Sundin blev förbundskapten året efter och både jag och Lasse Hydling kom med i landslagstruppen. Vi spelade en rolig bandy, säger Thony Lindquist, som stannade en säsong till i Sirius innan han flyttade hem till Skutskärs IF och senare Sandviken.

– Vi hade en bra grupp. Några var tystlåtna, som Åke Sundby, och en del som tog för sig mer, som Lasse Svensson och "Murren" på sitt sätt.

Thony Lindquist gjorde nog sitt livs säsong 1976/77 och spelade i Sirius även 1977/78 – och han kunde ha stannat betydligt längre i klubben.

– Jag pluggade på Bosön (i samma klass som Stig Dammbro, Brobergsspelaren som han mötte i semifinalen) och pendlade med Ulf Almgren (tränaren) och Börje Andersson (målvakten) från Stockholm till Uppsala. Jag var jättenära att bra jobb på Pharmacia i Uppsala när jag fick ett kommunalt jobb i Skutskär.

Thony Lindquist avslutade i stället sin aktiva karriär i Sandviken. Han drogs med skadebekymmer under den tiden och det lyfte aldrig för honom. Det var i Sirius som han var som allra bäst.

Numera är Lindquist pensionär. Sommartid bor han på en ö utanför Gävle. Men bandyminnena finns kvar.

undefined
UNT:s tidningssida i mars 1977. Brobergsspelarma jublar på Robert Berthagens bild.

 SIRIUSLAGET

SIRIUS SPELARTRUPP 1976/77:

Börje Andersson, målvakt, 30 år – 0. Gör idag: Pensionerad idrottsplatsvaktmästare. Bor på Ekerö. Björn Kadestam, målvakt, 30 år – 0. Gör idag: Hade egen rörfirma i Uppsala. Pensionerad. Åke Sundby, försvarare, 28 år – 0. Gör idag: Pensionär, jobbade bl a som vd för Bahco. Bor i Enköping. Pär Langer, försvarare, 24 år – 1. Gör idag: pensionerad polis, bor i Hudiksvall. Björn Holmberg, försvarare, 21 år – 0. Gör idag: Har bl a jobbat på Televerket och som taxichaufför, numera pensionerad. Bor i Uppsala. Jan Berlin, ytterhalv, 23 år – 2. Gör idag:  Har haft egen målarfirma. Pensionär, bor utanför Uppsala. Lasse Svensson, ytterhalv, 28 år – 5. Gör idag: Uppsalaprofil, krögare. 

Thony Lindquist, mittfältare, 22 år – 11. Gör idag: Pensionär, bor utanför Gävle. Håkan Sundin, mittfältare, 34 år – 9. Död 13 september 1996. Lars Muhrén, mittfältare, 27 år – 15. Gör idag: Fd arbetsledare i byggbranschen, bor i Uppsala. Stig Tapper, mittfältare/forward, 28 – 0. Gör idag: Fd fastighetschef, pensionerad och bor i Uppsala. Tommy Högberg, forward 22 år – 7. Gör idag: Pensionerad ambulanssjukvårdare, bor i Storvreta. Jan Hedin, forward, 32 år – 2. Gör idag: Fd IT-konsult, pensionerad, bor i Uppsala. Lasse Hydling, forward, 21 år – 23. Gör idag: Arbetsledare/delägare på Alfred Holm i Uppsala. Michael Persson, forward, 18 år – 2 mål. Gör idag: Gruppchef inom Uppsala kyrkogårdar. 

Sirius slutspel 1976/77

SM-SEMIFINAL 3:3 DEN 15 MARS 1977:

Sirius–Broberg 2–4

Målen: 0–1 (27) Pär Hedqvist, 1–1 (31) Håkan Sundin (straff), 1–2 (44) Pär Hedqvist, 2–2 (56) Thony Lindquist, 2–3 (107) Pär Hedqvist, 2–4 (112) Leif Wasberg. Publik: 6 875.

Kvartsfinal: Sirius–Katrineholm 7–4 (Publik: 2 680) och Katrineholm–Sirius 4–4. Semifinal 1:3: Broberg–Sirius 3–2. Målen, Sirius: Lasse Hydling, Thony Lindquist. Semifinal 2:3: Sirius–Broberg 4–1. Målen, Sirius: Thony Lindquist 2, Lars Muhrén, Tommy Högberg. Publik: 4 356.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!