Sirius klubbchef: Jag fick ingen sinnesro

I ett år var Sirius klubbchef Jimmy Helmersson borta från all idrottslig verksamhet. Kroppen hade sagt ifrån. ”Det var cirkus i skallen, hjärnan slog frivolter och jag fick ingen sinnesro.”

Jimmy Helmersson på Studenternas i maj 2022. För fem år sedan var han sjukskriven i ett år på grund av utmattningssyndrom, eller hjärttrötthet som han själv väljer att kalla det.

Jimmy Helmersson på Studenternas i maj 2022. För fem år sedan var han sjukskriven i ett år på grund av utmattningssyndrom, eller hjärttrötthet som han själv väljer att kalla det.

Foto: Håkan Lundh

bandy2022-07-10 06:30

 UTBRÄNDHET (2)

En klubbchef på elitnivå lever oftast under en hård press.

Alla vill se resultat, både i bokföringen och på planen. En sportslig framgång är en färskvara. På någon vecka kan allt förändras.

Det gäller att hålla balansen. Linan är tunn och skör.

För Jimmy Helmersson gick allt över styr – men det handlade inte bara om Sirius och bandyn även om det var en stor del av det hela och som kanske fick bägaren att rinna över.

– Det var en blandning av flera saker. Jag hade jobbat mycket och det var en hel del privata saker under den här tiden. Jag och min sambo flyttade till ett hus som vi totalrenoverade och samtidigt fick vi vår dotter. Jag började må dåligt, och anledningen var en kombination av vardagen och jobbet.

För Jimmy Helmersson gick allt snabbt. Det var i alla fall så han upplevde det.

– Det var där och då. Vad h-vete kom det här ifrån? Pang! Det var först i efterhand som jag kunde se den stora bilden och att jag successivt hade slagit bort det.

undefined
I Recoverhallen. Jimmy Helmersson (t h) tillsammans med Sirius "allt-i-allo" Kristofer Ekdahl under ett träningspass för a-laget.

Jimmy Helmersson är noga med att säga att det handlar om hans upplevelser. Han vill inte lägga ord eller känslor på andra personer (framförallt i idrottsvärlden) som också har drabbats av utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det egentligen heter.

– Jag pratar inte om utmattningssyndrom eller utbrändhet. För mig var det hjärntrötthet. När det hände många saker i min omgivning och runt mig så kunde jag tappa ord och få yrsel.

Helmersson blev sjukskriven. I ett år var han borta.

Att arbeta som klubbchef i en elitserieförening i bandy kräver mycket av individen. Egentligen är det ingen åttatimmarsdag som på andra arbetsplatser – man lever med bandyn, dygnet runt.

– Nu när jag ser tillbaka kan jag konstatera att det var något som inte stämde. Jag hade svårt att sova om nätterna. Grubblande. Det blev som en cirkus i skallen och hjärnan slog frivolter. Jag fick ingen sinnesro. 

Banala saker som en middag kunde få oanade konsekvenser.

– Under en vanlig middag, med radion på låg volym, så kunde det räcka med att någon helt omedvetet knackade med besticken i tallriken så var jag tvungen att vila huvudet. Det blev för många intryck samtidigt.

En del människor runtomkring honom förstod inte allvaret.

– När man är utmattad tror många att det bara är att sova en timme och sedan är det bra. Då har man liten förståelse för vad det här handlar om.

Till slut insåg klubbchefen att han behövde hjälp.

undefined
En leende Jimmy Helmersson för sju år sedan. Två år senare blev han sjukskriven under ett helt år.

Nu har det gått fem år sedan Jimmy Helmersson var sjukskriven och han har inga problem med att prata öppet om den här tiden. ”Det kan hjälpa andra som är i en liknande situation,” säger han.

– Jag trillar inte tillbaka genom att prata om det.

När Helmersson insåg vad som var på väg att hända vände han sig till sjukvården. Men det var inte helt enkelt att hitta rätt person att prata med.

– Jag ville hitta någon som tog mina ord på allvar och som verkligen kunde hjälpa mig.

Helmersson hittade rätt – men lika viktigt, antagligen ännu viktigare, var stödet från sambon Andrea.

– Hon förstod hur jag mådde. Jag kunde inte ha haft ett bättre stöd. Det hade inte gått utan henne, säger Helmersson, som även berömmer arbetsgivaren, alltså Sirius Bandy, som var ”inlyssnande från första dagen.”

Men att släppa Sirius Bandy var inte så enkelt för Helmersson – i alla fall i början av sjukskrivningen. Laget spelade viktiga matcher och pengarna måste rulla in för att klara föreningens ekonomi. Då satt Helmersson hemma och hade fått en order: Koppla bort arbetet, det vill säga Sirius.

– Den första månaden var jobbig, jag ville ju ha koll på lagen och hur det gick. Men till slut hade jag inget alternativ. Vad är det som är viktigt här i livet? Att a-laget slår Broberg eller att jag kommer tillbaka som människa?

Jimmy Helmersson lyckades koppla bort bandyn. Han valde livet.

Precis som speedwayledaren Mikael Teurnberg vill inte Jimmy Helmersson ge en bild av sig själv som en person man ska tycka synd om.

– I bästa fall går man stärkt ur en sådan här period. Jag var sjuk och mådde dåligt, men idag upplever jag mig själv som en starkare person.

Nyligen gjorde Sirius Bandy ett plusresultat trots stora investeringar i verksamheten.

På kansliet i Boländerna sitter Jimmy Helmersson och mår bra. Det är mycket jobb, precis som tidigare, och som det ska vara, men nu är livet under kontroll. 

Han bromsade i tid och fick hjälp. 

 NÄSTA DEL:

GIH-professorn som forskar om utmattningssyndrom. "Då skulle sjukskrivningarna i princip nollas."

Symptom vid utbrändhet

Symptom på utmattningssyndrom är både kroppsliga och psykiska. Oftast har man haft ett eller flera stressrelaterade besvär innan man blir sjuk.

Vilka besvär som är tydligast varierar från person till person. Det kan handla om trötthet och problem med sömnen som inte går att "vila bort." Känslomässiga symptom som irritation och nedstämdhet. Glömska och koncentrationsvårigheter.

De kroppsliga symptomen kan vara hjärtklappning och yrsel samt känslighet för ljud och besvär med magen.

Källa: Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!