Villaspelarna: "Sirius gjorde det bästa intrycket"

Sirius dubbelvärvning var sensationell. Varför skulle två av Villas jättetalanger flytta till Uppsala? Svaret på den frågan och många andra frågor är oväntade och spektakulära – inte minst det som sägs om Villa.

Siriusträning utanför friidrottsarenan i Uppsala. Alexander Karlgren (t v) och Alexander Härndahl under rörlighetsövningar under nye fystränaren Andreas Perssons ledning.

Siriusträning utanför friidrottsarenan i Uppsala. Alexander Karlgren (t v) och Alexander Härndahl under rörlighetsövningar under nye fystränaren Andreas Perssons ledning.

Foto: Håkan Lundh

Bandy2023-05-06 18:34

Nyligen blev Alexander Karlgren utsedd till Årets komet i svensk bandy. Nu ska 22-åringen spela i Sirius. Alexander Härndahl, som är 21 år, tackade nej till Villas kontraktsförslag och skrev också på för Sirius. Varför, undrar nog många. Det är knappast för att Sirius betalar bäst av elitklubbarna. Tvärtom.

– Jag vägde in allt och Sirius gjorde det bästa intrycket. Det är en proffsig förening och det är många unga spelare i laget. Det var inget svårt beslut för mig, säger Härndahl.

Karlgren nickar instämmande:

– Sirius är bra för min egen utveckling. Jag kan få en större roll på planen än i Villa och jag får ta mer ansvar.

Beslutat att flytta till Uppsala togs efter det första mötet med klubbchefen Jimmy Helmersson och tränaren Oskar Robertson. Det var rundvandring i lokalerna kring Recoverhallen och sedan var det packat och klart – Villaduon hade bestämt sig.

Men fina lokaler i all ära och Robertson och Helmersson till trots: att välja bort Villa för Sirius kändes oväntat. Det är inte så att Karlgren och Härndahl stod utanför Villas lag, eller aldrig fick speltid – de var en del av Villas framtidssatsning, som förstås är att ta tillbaka SM-guldet till Lidköping.

– Jag är inne på samma spår (som Karlgren), att man har gjort den där processen i Villa under några år och vill testa något nytt. Bandyn och vardagslunken hemma är inte allt. Det hände (för) lite i laget, det var samma idéer. Man hade tröttnat rejält, säger Härndahl.

undefined
Uppvärmning inför rörlighetsträningen. Alexander Karlgren trea från vänster och till höger i bild om honom springer Alexander Härndahl.

Under lördagen samlades hela Sirius trupp för första gången den här försäsongen. Stenhårda träningspass (minst en spelare kräktes av utmattning), samtal och rörelseövningar var några av de saker som stod på schemat.

– Att komma hit blev en motivationsboost. Man blir sugen på att köra igång (med bandyn). Jag vill helst börja i morgon, säger Karlgren med ett gott skratt.

Båda killarna tror på Sirius – och det är inte något som "måste sägas" bara för att de har dragit på sig den blåsvarta tröjan. De hade samma tankar så sent som i vintras.

– Jag sade efter första matchen i slutspelet mot Sirius att det här blir tuffare än vi tror. Det kändes då att Sirius är så bra att de kan slå alla lag, säger Alexander Karlgren.

Det kanske inte är så många som vet att Karlgren nästan är född i Uppsala. Pappa och mamma hann precis flytta hem till Lidköping innan Alexander kom till världen. Pappa spelade nämligen i Sirius – David Karlgren, en pålitlig målskytt under 90-talet och i början av 00-talet.

undefined
Alexander Härndahl stretchar. Det här var hans och Alexander Karlgrens första träningspass i Sirius.

Även Härndahl har en viss anknytning till Uppsala. Syrran Linn studerade i Uppsala under tre år, så Alexander har lärt sig att hitta i Uppsala, i alla fall i de centrala delarna av stan.

– Det är en mysig stad med ett ganska litet centrum, säger Härndahl, som verkar ha bra koll på Uppsala. Han svarar rätt på UNT:s fråga om hur många invånare Uppsala kommun har, 250 000. Lite värre då med Sirius bandyhistoria. Både Härndahl och Karlgren missar rejält på frågan när Sirius vann sitt senaste SM-guld.

– Det var nog på 80-talet, eller 1979, säger Härndahl medan Karlgren drar till med 1982.

Rätt svar är 1968. Dock är båda förlåtna. 1968 var knappast ens deras föräldrar födda.

Att det är E4:an som går genom (eller strax utanför) Uppsala och att Ted Haraldsson är lagkapten i Sirius har de koll på. Men vad vet de om de nya lagkompisarna? Inte mycket får man förmoda, bortsett från de gamla spelarna från Villatiden, Albin Thomsen och Sune Gustafsson.

Till exempel: Vem är "galnast" i Sirius? 

Omöjligt att svara på kanske. Men icke.

– Jimmy Jansson, säger Karlgren med ett skratt. Det har man ju sett på planen. Och hört lite om... Han kan gå igång!

Härndahl håller med om Karlgren, men tvekar lite mer. Han säger i stället att det är en massa spelare (som är lite "galna") och nämner Nils Bergström. Både Ted Bergström och Anton Andersson "klarar sig."

undefined
Alexander Karlgren och Alexander Härndahl pratar med varandra under uppvärmingen utanför Recoverhallen.

Samtliga spelare och tränare var på plats under "upptaktsträningen" på lördagen. Fystränaren Andreas Persson från Västerås var det enda nya ansiktet bland ledarna. Förre målvakten Ludvig Jonasson ska förvalta Viking Nilssons analysprogram, som UNT har skrivit om tidigare.

Det enda som saknas var en försvarsspelare, en plats vikt för Stefan Kröller. Det sägs att det är 50/50 om han kommer att spela bandy 2023/24. Kanske har Sirius ett ess att spela ut för att locka Kröller?

18 spelare i truppen

En plats återstår i Sirius spelartrupp inför nästa säsong och den är vikt för försvarsspelaren Stefan Kröller, som dock inte har bestämt sig för om han ska spela bandy eller inte.

Spelartruppen: Målvakter: Anton Andersson, Axel Göthlin. Utespelare: Jerker Ortman, Sune Gustafsson, Oscar Qvist, David Thorén, Ted Haraldsson, Jimmy Jansson, Nils Bergström, Albin Thomsen, Arvid Tapper, Ted Bergström, Kalle Mårtensson, Colin Dahlberg, Alexander Karlgren, Alexander Härndahl, Emil Eskhult, Samuel Heeger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!