Det är Uppsala allians för bandyhallar, som representerar åtta bandyklubbar, som nu lägger fram förslaget om att istället för att bygga om på Studenternas och få en matcharena för bandy utan tak vill man hellre se en matcharena i Gränby – inomhus.
– Vi har ju fått beskedet att man planerar för en uteelitarena på Studan och det blir ju egentligen status quo jämfört med vad vi har i dag. Då kände vi att: herregud, det är ju 2015, vi kan inte gå baklänges in i framtiden, säger alliansens Håkan Södergren.
– Förutsättningen för att utveckla bandyn kräver en inomhusarena. Publiken kräver det, spelarna kräver, alla kräver det, säger Michael Persson, också han företrädare för alliansen.
Därför har man nu kommit fram till att förslaget om att bygga om Relitahallen i Gränby vore det bästa. Den nuvarande hallen behöver breddas med 20 meter och förlängas med tolv meter för att kunna få till den publikkapacitet på 3 500 åskådare man önskar, samt kunna inrymma omklädningsrum och loger för sponsorer. Dessutom vill man ha en isyta i Valsätra som ska kunna kombineras med konstgräs. Bandylliansen uppskattar totalkostnaden för detta till 200 miljoner kronor. Pengar som ska komma från kommunen.
– Får vi 200 miljoner sätter vi igång, säger Södergren.
Vet ni vad driften kan komma att kosta?
– Nej, det är för tidigt att säga. En stor kostnad är energi och det kommer inte bli någon större skillnad mot i dag, säger Södergren.
På tisdag i nästa vecka ska tjänstemännen på kommunen presentera ett reviderat förslag för nya Studenternasområdet. Vad som föreslås gällande bandyn där är ännu oklart, men Rickard Malmström (MP), ordförande för idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun, säger sig ha känt till de nya inomhusarenaplaner en tid.
– Jag fick höra om det här redan i somras och mitt direktiv till tjänstemännen har varit att ta med det här i beaktande. Det vi inte kommer ta med är isen i Valsätra. Alla andra bitar kommer vi ta med. Tjänstemännen jobbar för högtryck, det är enormt kort om tid, säger Malmström.
Vad säger du om förslaget?
– Det finns många bra bitar och det är ju de som är experter på bandy. Men slutsumman får inte bli för stor. Vilka delar av det här som kommer med vet jag inte än men alla kommer inte bli helt nöjda. Men vi hoppas att de blir så nöjda som man kan bli.
Är det jobbigt med alla arenafrågor?
– Nej, det är jättekul! Det är fantastiskt att få vara en del i det oavsett var vi hamnar, säger Malmström.
Håkan Södergren upskattar det till att det skulle ta 18 månader att bygga om Relitahallen till det nya förslaget.