Ekonomisk förlust för bandyfinalerna

Bandyfinalernas återkomst till Studenternas slutar med ekonomisk förlust för Uppsala kommun. ”Målet är att vi år 2 och 3 ska få igen de investeringar vi har gjort”, säger Ola Rosén, projektledare för Bandyfinalerna i Uppsala.

18 114 såg herrfinalen mellan Edsbyn och Sandviken.

18 114 såg herrfinalen mellan Edsbyn och Sandviken.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bandy2018-05-24 11:49

När bandyfinalerna var tillbaka på Studenternas i mars efter fem år i Stockholm var vädret på topp, med knallblå himmel och behagliga minusgrader.

Något ekonomiskt uppsving för evenemanget blev det dock inte för Uppsala kommun, som betalar 4,5 miljoner om året för att få tillbaka bandyfinalen till Uppsala.

– Vi kommer inte att kommunicera ut några siffror än, vi har lite grann kvar att räkna ut, säger Ola Rosén, projektledare för Bandyfinalerna i Uppsala.

De turistekonomiska effekterna är svåra att sia om, och hur stort minus det handlar om för Uppsala kommun vill inte Ola Rosén berätta. Han bekräftar dock att evenemanget inte blir någon plusaffär under det första året.

– Tack vare att vi har gjort många investeringar kommer det att bli ett minusresultat. Målet är att vi år 2 och 3 ska få igen de investeringar vi har gjort, säger Ola Rosén.

Ett icke infriat publikmål är också en anledning bakom minusresultatet. Det blev visserligen ett nytt publikrekord för bandyfinalen på damsidan när Skutskär vann över AIK inför 5 198 personer, men ”bara” 18 114 såg herrfinalen mellan Edsbyn och Sandviken. Kapaciteten var satt till 20 500 åskådare och finalen 2012 lockade 19 646 åskådare.

– Biljettförsäljningen fram till finalveckan var väldigt positiv, men sedan hade vi en högre målsättning att sälja fler biljetter när finallagen blev klara. Det är en fråga vi tar med oss; Hur vi kan få fler av lagens fans till arenan, säger Ola Rosén.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun sträcker sig över de två kommande åren (2019 och 2020), samt att det finns en option på ytterligare två år.

– Vi har gjort en utvärdering med alla inblandade parter och vi tar med oss mycket positivt från den helgen, men naturligtvis måste vi också åtgärda en del, säger Ola Rosén.

Som?

– Logistiken på Studenternas måste vi styra upp och förbättra, med skyltning och flödet in på arenan för publiken.

Fotbollsarenans byggnation intill utmanar, förstås. Och det blir inte lättare under 2019 när fotbollens huvudläktare ska rivas.

– Bandyarenan kommer se identisk ut nästa år, men den norra och östra fotbollsentrén som vi använde för bandyfinalen i år kan vi inte använda nästa år. Vi kollar på olika alternativ och där måste polis och säkerhet också få säga sitt, säger Ola Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!