Annandagen kan bli räddningsplanka

Ny organisation och en ”billig” spelartrupp. Ändå är Sirius Bandys ekonomi så pass ansträngd att man för tillfället inte beviljas elitlicens. Nu behöver klubben hitta nya inkomstkällor.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

BANDY2014-11-08 20:51

I samband med Sirius årsmöte i mitten av september uppdagades det att Sirius har gått 300 000 kronor back det senaste verksamhetsåret. Detta ska vara en följd av två saker. Dels en bristfällig organisation beroende på att man saknade en klubbchef och marknadsansvarig under fem månader 2013. Dels de sportsliga resultaten, som inte lockade ett önskvärt antal åskådare.

Den ekonomiska misären har inte gått bandyförbundet förbi. Sirius är en av fyra klubbar som ännu inte beviljats elitlicensen för nästa säsong och förbundets ekonominämnd kommer fortsätta att granska Sirius under den här säsongen.

Sirius Bandys ordförande Claes-Håkan Sandberg om allvaret i granskningen:

– När man får en granskning ser vi allvarligt på det. Vi måste skaffa oss en god ekonomi och vi ska vara en klubb som har ekonomin i balans. Sen tycker vi att det är positivt att förbundet ställer krav på föreningarna.

Sandberg ser dock positivt på framtiden, mycket tack vare nya organisationen med utökad försäljnings- och marknadsföringsavdelning. Och ett högre publiksnitt väntas i år.

Klubben har jobbat med kostnadsminimering, spelartruppen ska till exempel enligt Sandberg tillhöra en av elitseriens billigaste. Men det är framförallt en intäktsökning som behövs nu. Och där är näringslivet en nyckelaktör.

– Vi behöver intäkter via företag, säger Claes-Håkan Sandberg.

Men det räcker inte. Klubben behöver fler intäktsvägar. Det är vad Janne Sjonemark, tillförordnad klubbchef sedan maj, söker efter med ljus och lykta. Klubben behöver skapa nya egna projekt, förklarar han.

– Tidigare hade vi SM-finalen som omsatt 7 00 000-800 000 kronor för oss. Då måste vi hitta nya alternativ och det är något vi jobbar med kontinuerligt.

”Bandyfesten” med fri entré är en sak. Annandagsmatchen mot Hammarby kan bli en annan viktig inkomstkälla. En match där fler kringarrangemang kommer lägligt.

– Men det är lite svårt att hitta på bra grejer runt ”Studan”. Vi behöver en större mötesplats, då tänker jag på till exempel Hammarbys ”Zinkentältet” (tält för företagsevent) som omsätter över en miljon. Studenternas är ingen bra publikarena om jag uttrycker mig så, säger Janne Sjonemark och fortsätter:

– Vi får inte ut mer än 5–6 kronor per åskådare i försäljning. Det är ett problem just när arenan är i så dålig kvalité.

Därför söker Sirius bygglov om att ha ett större tält till annandagsmatchen.

Känner du någon oro för ekonomiska läget?

– Att hamna i den här situa­tionen är inget vi önskar, men det är klart att alla jobbar stenhårt nu för att vi ska reda ut det.

Vad är viktigast nu för att vända på det här?

– Att få till de här projekten, att vi har lite medgång på planen och att till exempel annandagsderbyt och den typen av matcher ger extra intäkter.

Och med projekt menar du...

– Annandagen, bandyfesten... Sen är ju alla imponerade av Storvreta som har sin innebandycup. En sådan borde alla klubbar ha.

Så får Sirius sin elitlicens

I april 2015 fattar ekonomi­nämnden beslut om elitlicenserna. Då ska Sirius kunna påvisa att klubben har ett positivt eget kapital till bokslutet 30 april 2016, vilket man inte har nu. Det vill säga man har runt ett och ett halvt år sig på att reda ut ekonomin. Det ska man före april 2015 ha en budget för som styrker att man klarar av det.

Klubbarna som granskas

Broberg/Söderhamn

Hammarby

Kungälv

Sirius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!