Kritiken kring det nationella badmintoncentret som finns i Uppsala är inte helt ny. Den kommer främst från Sveriges bästa dubbelpar på damsidan, Johanna Magnusson och Clara Nistad. Den förstnämnde flyttade till Uppsala förra året men trivdes inte och flyttade hem till Malmö redan efter ett halvår. Därmed blev hon av med sitt elitstöd från Svenska badmintonförbundet och samma sak hände med Nistad trots att hon tränade vidare på centret. Det motiveras med att de var där för att träna som ett par.
Att bli av med elitstödet är ett hårt slag för den aktive. Nu vill spelarnas klubbar, Aura och Täby, att kravet på att vara ansluten till Euro Center för att få stödet slopas. SVT sport rapporterar att klubbarna, som fått med sig Skånes och Stockholms badmintonförbund, motionerat om en regelförändring inför förbundets årsmöte.
– I huvudsak ska alla de bästa vara där, det håller jag med om. Men har man vettiga skäl, att man till exempel trivs bättre i en annan träningsmiljö, tycker jag man kan hitta en lösning istället för att säga: ”nu får ni ingenting”, säger Täbys Peter Axelsson till SVT.
En ändring lär inte bli aktuellt om Per-Henrik Croona får bestämma.
– Alla vet om det här. Vi är inga rövhattar. Det handlar om mänskliga relationer men vi är också ett elitprogram. För mig är det raka rör, säger han.
Croona var i sin roll som förbundskapten med och startade det första centret i Sverige, i Malmö 2008.
– Men jag sade upp mig efter tre år efter att de här diskussionerna då blossade upp, säger han.
Det var också han som såg till att elitstödskraven kom till när han tillträdde sin sportchefstjänst i januari 2021. Innan dess tränade sju spelare på centret, som funnits i Uppsala sedan 2014, och de flesta från Uppsalas närområde. Han såg till att ta ut en trupp på 22 spelare som alla bjöds in.
– Vi sa att första året var en uppstartsfas. Ville man tacka nej och ansåg att man hade det bättre i sin hemmiljö fick man fylla i ett dispensformulär. Fem ansökte och två av dessa fick dispens. Första året var vi 17 spelare permanent på centret men två fick lämna direkt. Inför den här säsongen var det 22 på plats, berättar Croona.
Den tidigare Fyrisfjädern-spelaren säger att det är ett måste att samla de bästa spelarna i landet på centret om man ska ha en chans att konkurrera med de bästa nationerna.
– Vi gör en omvärldsanalys och det är inte så svårt att se med blotta ögat att alla toppnationer har en centraliserad verksamhet sedan 30-40 år. När det blev en OS-sport 1992 (på prov) och 1996 började olika länders nationella kommittéer trycka in mer pengar. Konkurrensen hårdnade och spelarkonkurrensen har ökat otroligt mycket och den bara trappas upp, säger han.
Förbundets målsättning är att konkurrera om internationella medaljer. Att en klubb på egen hand skulle kunna klara av att stötta en spelare att nå den nivån, med allt vad som krävs, tror inte Croona på.
– Det bedömer jag som att ingen klubb klarar av. Det är en utopi, säger han.
Förbundets styrelse har föreslagit årsstämman att återremittera motionen från Täby och Aura till nästa årsmöte, i september 2023, för att tid ska ges till att utreda frågan ordentligt.
Sveriges enda internationella medalj på seniornivå de senaste 20 åren togs av Henri Hurskainen på hemma-EM i Karlskrona 2012.