Fjärde april 2016. Fyrisfjädern mot Kista i SM-final. Med i Uppsalalagets trupp är 15-åriga Tilda Sjöö – utan att ha spelat en enda match i Svenska badmintonligan. Nu var det dags och Sjöö debuterade i damdubbel med rutinerade stjärnan Larisa Griga.
– Jag var supernervös, det var jag verkligen. Och vi förlorade, tyvärr, minns Tilda Sjöö den minst sagt speciella SBL-debuten.
November 2017. Tilda Sjöö, nu 17 år, är nyligen hemkommen från junior-VM i Indonesien där hon varit Sveriges kanske största stjärna i blågults största internationella juniorframgång någonsin.
– Det gick jättebra, framför allt i lag. Där kom vi på tionde plats och det är verkligen superbra.
Och du var en av stjärnorna?
– Ja, det skulle man kunna säga. Jag spelade alla mixed- och damdubbelmatcher så det blev tolv matcher totalt för min del.
En viktig detalj i sammanhanget är att Sjöö är född 2000 (de äldsta deltagarna i JVM var födda 1999), samt att hon deltog i junior-VM redan 2016 – då två år ”för ung”.
– Förra året slutade vi på 18:e plats och målet nu var att bli topp 16 och det lyckades vi ju slå.
Världsmästerskapet för juniorer är en jätteturnering där 54 länder deltar i lagtävlingarna som avgörs under en tvåveckorsperiod. I landslaget kamperar Sjöö med Carl Harrbacka i mixeddubbel, en duo som även vann U19-SM i februari i år – ett SM där Tilda Sjöö även kammade hem guld i U17 i mixeddubbel. Paret Sjöö/Harrbacka är storfavoriter att vinna mixed igen 2018.
– Och så tog jag och Calle silver i senior-SM, det var superbra, fortsätter Sjöö om det framgångsrika samarbetet med Harrbacka som annars spelar för SBL-konkurrenten Skogås.
Känslan under samtalet är att vi skulle kunna prata meriter i timmar. Detta trots att Sjöö någon timme tidigare suttit i skolbänken på Celsiusskolan, där hon går sitt andra år på gymnasiet och elitidrottsprogrammet. Med andra ord: Karriären är fortfarande väldigt ung.
Du har flera medaljer i både damdubbel och mixed, men hur är det med singel?
– Jag slutade med singel för två år sen så jag spelar inte det alls nu. Oftast satsar man på två kategorier och jag har alltid tyckt att dubbel är roligast. Jag gillar att tävla i par, att ha en partner bredvid sig tycker jag är jättekul.
Jättekul, ja det tycker Tilda även det är att ha tre år äldre systern Moa som lagkamrat i Fyrisfjädern. Kampen om speltid hos de svenska mästarna är förstås stenhård, där Tilda står på tillväxt bakom till exempel Amanda Högström, Sveriges bästa damspelare i mixed. Systrarna Sjöö fick chansen att spela tillsammans en gång under fjolåret (förlust mot Skogås) och mot Spårvägen för några veckor sedan var det dags igen. Det slutade med en minnesvärd seger för Sjöö och Sjöö.
– Det var jätteroligt och extra kul att spela med syrran, framför allt eftersom vi har en så bra relation utanför badmintonen. Vi bråkar inte utanför och än så länge inte på banan heller. Vi är ganska lika i spelstilen och det funkar bättre och bättre.
Vad är främsta skillnaden mellan senior- och juniorspel?
– Mot seniorer får man alltid tillbaka bollen minst en gång till jämfört med juniorer. Sen måste man tänka mycket mer också, säger Tilda Sjöö.
Att Tilda och Moa blev duktiga badmintonspelare har sina skäl – familjen Sjöö är Uppsalas egen ”familjen badminton”. Mamma Emma och pappa Stefan träffades när de spelade badminton på elitnivå.
– Man kan typ säga att jag spelat badminton sen jag var tre. Så ja, man nog säga att vi är familjen badminton.
Vem är bäst i familjen?
– Oj... Jättesvårt att säga. Föräldrarna spelar ju inte längre, men mamma och Moa är väl de som var bra även som yngre.
Men du är största talangen sett till junior-meriterna?
– Nja, jag skulle nog säga att Moa och jag har ungefär lika många SM-guld.
Tilda berättar att det ”alltid blir massa badminton-snack” hemma.
Blir du less och drar igen dörren ibland?
– Ja ibland blir det nästan så, men oftast tänker man inte ens på att man pratar om det. Det bara blir.
Peter Kapetz är tränare i Fyrisfjädren och lyfter fram många av Tilda Sjöös mentala styrkor.
– Bäst är nog hennes seriositet, bland alla andra talanger hon har. Hon jobbar väldigt hårt och har en klar bild av vad hon vill för att vara så pass ung. Tilda har bra spelförståelse och kan överraska, hon är väldigt duktig på de oväntade slagen, säger Peter Kapetz.
Hur bra är hon?
– Hon är absolut en av svensk badmintons största talanger och redan nu en av de bästa i Sverige. Men jag tänker att Tilda nog har ambitioner internationellt, mot EM och VM.
Hur finner då Tilda motivation till att träna så hårt? Badminton är ju knappast en lukrativ idrott – enligt Tilda själv är det bara ett 20-tal i världen som kan kallas proffs. Här kommer svaret:
– Svår fråga ... Men eftersom jag gjort så bra resultat i Europa med två kvartsfinaler på junior-EM så känner jag att man nosar på de bästa.