Asfaltsrally när Östhammar satsar

Rally i Uppland körs nästan uteslutande på is eller grus. Nu utmanar Östhammars MK – med att lägga till en ren asfaltstävling i den uppländska sprintkalendern.

27 februari 1916 13:05

Roger Ingvarsson, tävlingsledare hos Östhammars MK, berättar om asfaltsrallyt som kommer att köras på Lunda flygfält den 22 maj.

– Det är något helt nytt. Det har inte varit mycket asfaltsrace över huvud taget här i Uppland och tanken är att göra något bra av detta.

Hur kom ni på idén?

– Först och främst känns det kul att vi kan få till en sprintserie med lite olika underlag på tävlingarna. Men vi har inte sett att vi haft möjligheten att göra detta tidigare, men nu har vi undersökt saken och vi genomförde en provtävling i somras för att se hur vi skulle få till en bra sträckning och då fick vi bra resultat, säger Roger Ingvarsson.

En sträcka om tre kilometer kommer att köras tre gånger. Och de uppländska förarna kommer att få sig en chock, tror Ingvarsson.

– De är ganska få som är vana att åka rally på asfalt i Uppland kan man säga. I södra Sverige åker man ganska mycket asfalt och ute i Europa körs det väldigt mycket rally på asfalt. Det blir en helt annan sak än klassiskt rally på is eller grus.

Innan asfaltssprinten i maj arrangerar Östhammars MK Valösprinten nu på söndag, 6 mars. En tävling som inleder sprintåret och en tävling som klubben har tvingats ställa in under flertalet gånger de senaste åren.

– Som det ser ut i dag blir det väldigt bra förutsättningar i år och kylan ska hålla i sig och vi hoppas självklart på det, säger Roger Ingvarsson som håller tummarna.

– Tävlingen har legat sent och vintrarna har varit som de har varit och man vet ju aldrig. Ena veckan har det varit perfekt vinterväder, andra veckan inte alls.

Östhammars MK arrangerar därmed två sprinttävlingar under 2016. Att växla upp och drar runt ett större DM-rally finns inte på kartan för tillfället.

– Det kräver ett större arbete runt omkring för att få ihop så många sträckor som krävs, och det är svårt att hitta sträckor i någorlunda närhet av varandra. För att arrangera större tävlingar måste man vara fler klubbar tillsammans.

Fakta Uppländska sprintcupen 2016

6 mars: Östhammars MK

16 april: Sigtuna RC

22 maj: Östhammars MK (asfalt)

14 aug: Mälaröarnas MK

27 aug: Rasbo MK

3 sept: MK Rimo

10 sept: Vallentuna MK

15 okt: Sigtuna RC

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård