"Viktigt att de boende i Gränby är med på tåget"

Gränbyområdet har minst andel idrottande ungdomar av samtliga stadsdelar i Uppsala. Nu ska en projektgrupp, ledd av Upplands idrottsförbund, förändra bilden.

Gränbyområdet har minst andel idrottande ungdomar av samtliga stadsdelar i Uppsala.

Gränbyområdet har minst andel idrottande ungdomar av samtliga stadsdelar i Uppsala.

Foto: JONAS LJUNGDAHL/arkiv

Sport2020-04-11 08:30

Gränby är utsatt för en hög brottslighet och dessutom klassat som socioekonomiskt svagare än andra stadsdelar i Uppsala. 

Idrotten kan spela en stor roll för att förändra vardagen i många ungas liv. Här har Upplands idrottsförbund, tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF), upptäckt att Gränbyområdet har lägst antal idrottande ungdomar – i hela Uppsala.

– Det vi kan säga är att det är en markant skillnad mellan Gränby och andra områden i Uppsala, säger Pär Englund, idrottskonsulent på Upplands idrottsförbund. 

Enligt Englund handlar statistiken om att Gränby är socioekonomiskt svagare än andra områden. Under den stora flyktingsvågen 2015 fick Upplands idrottsförbund stöd av staten för att kunna göra större insatser för ensamkommande flyktingar. 

– Under 2015 tog Sverige emot en stor mängd flyktingar och redan då började vi arbeta med hur vi ska hjälpa unga in i föreningslivet. Det har gått några år sedan dess och vi har insett att vi måste ändra på sätter vi arbetar, säger Eva Dovebris som är koordinator för inkluderande idrott på Upplands idrottsförbund.

–Av arbetet med nyanlända har vi lärt oss otroligt mycket. Vi, du och jag, har fattat koden, vi vet hur man söker sig till en idrottsförening. Men de som inte redan är med i en idrottsförening, vet inte hur man gör. Det handlar om hur vi möter de som inte är med. 

En projektgrupp leder satsningen i Gränby och målet är att förbättra kommunikationen mellan förening och förbund. Stephen Odur, idag sportchef för fotbollsklubben IFK Uppsala, är projektledare för insatsen.

– En stor del av arbetet handlar om vad förbundet kan göra med hjälp av idrotten. Vi har undersökt varför det ser ut som det gör och där en del av arbetet nu handlar om att få människorna som bor där att förstå vad idrott är för något och hur fantastiskt det är, säger Stephen Odur. 

– Vi kommer att involvera flera föreningar i arbetet, men först och främst måste vi börja med att prata med människorna som bor i Gränby, det är viktigt att de är med på tåget.

Flera av de stora idrottsklubbarna arbetar med olika CSR-projekt, men Stephen Odur menar att idrottsföreningarna måste möta invånarna på plats i stadsdelen. 

– Problemet är att idrottföreningarna har ett format de arbetar efter. Vi på förbundet behöver till viss del se över vårt sätt att arbeta utifrån människorna som vi möter, säger Odur. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!