Verkligheten tre år efter löftena
Renovera, upprusta eller bygga ut Studenternas IP eller Fyrishov, Gränby ishall eller Stenhagens IP? Inför den nuvarande mandatperioden frågade UNT partierna om deras planer med idrottsverksamheten i Uppsala. Nu vet vi om de har levt upp till vad de lovade.
Eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet efter valet startade ett samarbete i kommunen, blev valet av vad som skulle prioriteras en diskussionsfråga.
Vad gäller Studenternas IP har inget konkret hänt.
- Det har varit ett förslag uppe i nämnden men inget beslut har kommit, säger Ilona Szatmari Waldau (v) ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden.
Nämndens vice ordförande Örjan Nilsson (m) ser dock Studenternas IP som Uppsalas högsta prioritet vid det här laget.
- För att vi ska få fortsätta arrangera Bandy-SM är en renovering av Studenternas ett måste. Jag tror säkert att fler städer skulle vara intresserade av att arrangera bandy-finalen med tanke på de intäkter kommunen drar in under mästerskapet.
Trots att Fyrishov har förblivit offentligägt, enligt Vänsterpartiets önskan, har vissa badpriser stigit upp till 70%. Fastän kommunen ökade sitt bidrag till Fyrishov med 100.000 kronor i år, hjälpte inte bidraget för att täcka de utökade kostnader anläggningen fått. För att en höjning skulle ha undvikits hade flera miljoner kronor utöver dagens bidrag behövts.
Det mest positiva som har skett, enligt Uppsala kommun, under den nuvarande mandatperioden, är de två nya isbanorna som har byggts vid Gränby ishall. Den ena isbanan är till för ishockey och den andra för bandy och konståkning. Budgeten för isbanornas är idag på 25 miljoner kronor men kommer att stiga nästa år, då tak ska byggas.
- Eftersom isbanorna har kostat så mycket får andra upprustningar stå åt sidan. Vi kan inte använda mer pengar än vi har, säger Ilona Szatmari Waldau (v).
Vid Stenhagens IP har konstgräs anlagts på fotbollsplanen, vilket kommunen hoppas kunna anläggas på fler gräsplaner framöver. I anslutning till Stenhagens nya skola är även en sporthall på väg att byggas, som skall kunna användas av såväl skolbarn som idrottsföreningar.
Fjällnora, Hammarskog och Ulva kvarn är några av de friluftsanläggningar som kommunen har lagt upp upprustningsplaner för.
- Jag tycker det är viktigt att leder och naturområden rustas upp, så att människor lätt och smidigt kan komma ut i naturen och röra på sig, säger Ilona Szatmari Waldau (v).
- Visst skulle mer behöva göras i kommunen men vi har gjort det vi har kunnat med de ekonomiska förutsättningar vi har haft, säger Örjan Nilsson (m).
2003 beslutade nämnden att höja markeringsavgifterna, som alla klubbar och föreningar betalar när de hyr idrottsanläggningar, från 50 kronor till 75 kronor.
- Vi var tvungna att höja avgiften eftersom en stor del av den går till uthyraren, som ofta är skolor. Får de inte tillräckligt med pengar till städning och underhåll på hallarna blir de naturligtvis mindre villiga att hyra ut dem, säger Ilona Szatmari Waldau (v).
För att barn och ungdomar skall påverkas mindre av detta, hoppas kommunen under nästa år få igenom ett system som innebär att barn och ungdomar betalar mindre markeringsavgift än vuxna. Avgiften lokaler emellan skall även bli större.
- Vi var eniga i nämnden när beslutet fattades. Även föreningarna måste bidra så att vi kan renovera fler arenor, säger Örjan Nilsson (m).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!