På en presskonferens under onsdagen gav landshövdingen Göran Enander besked om att 50-gränsen med största sannolikhet kommer att förlängas i Uppsala län, även efter den 17 november. Folkhälsomyndighetens hårdare restriktioner speciellt för vår region lär också förlängas, menar Enander.
– Vi är mitt inne i en andra våg. Mycket talar för att vi kommer förlänga 50-personersregeln nästa vecka, sade Göran Enander.
Dag Söderberg, distriksidrottschef på RF–Sisu Uppland, var med på samma presskonferens för att ge en samlad bild över hur den lokala idrottsrörelsen har blivit drabbad av den pågående pandemin.
I kronor och ören är det just nu kris och panik på många håll.
– Självklart är ekonomin en stor del och inte minst för de föreningar som har stora intäkter från publik eller andra, större arrangemang. Även små och medelstora föreningar tappar intäkter från kaffe och bulle-försäljning. Vi har verkligen kämpat på under 2020, men oron är stor inför 2021, säger Dag Söderberg.
Samtidigt som regeringen har öppnat för att 300 personer tillåts på idrottsevenemang från den 1 november råder det en annan verklighet i Uppsala län, med hårdare restriktioner.
– Vi i idrottsrörelsen är på tå och beredda att ta nästa steg, men det är full acceptans för 50-gränsen, säger Dag Söderberg.
– Idrottsrörelsen har sedan pandemin slog till i början av mars haft en tydlig målsättning; att minska smittspridningen. Vi är en enad idrottsrörelse trots att vi ser olika ut, med 72 olika förbund, 250 olika idrotter och 3 miljoner medlemmar.
Och det är inte bara de stora, publika lagidrotterna som drabbas av coronakrisen. Minskad idrott får även negativa effekter på folkhälsan, menar Dag Söderberg.
– Det är lättare att räkna i kronor och ören än hälsoeffekter. Vad innebär det att inte få träffa sin tränare och sina kompisar, frågar sig Dag Söderberg.
– Idrott är ju folkhälsa, det är social närvaro och fysisk aktivitet. Alla vill inte bli elitidrottare och det är många i framför allt övre tonåren som håller på med idrott mest för att träffa kompisar och när inte det möjliggörs blir vi oroliga.
– Vart tar de vägen någonstans utan sin idrott? Att mäta hälsoeffekterna av att inte få träffas och idrotta får framtiden utvisa, men vi är uppriktigt oroliga.