Vändningen bakom arenabeslutet

I mars i år beslutades att den nya arenan för issporter ska hamna på Gränby sportfält. Ett omstritt val av plats – och ett beslut som ändrades sista (!) dagen.

Karta över arenaalternativen. Högst upp till vänster: Den planerade platsen för den nya issportarenan, mellan Relitahallen och IFU Arena. Högst upp till höger: Flygbild över Gränby sportfält (med isarena-platsen markerad). Nere till höger: Kölen, där arenan först var planerad att byggas.

Karta över arenaalternativen. Högst upp till vänster: Den planerade platsen för den nya issportarenan, mellan Relitahallen och IFU Arena. Högst upp till höger: Flygbild över Gränby sportfält (med isarena-platsen markerad). Nere till höger: Kölen, där arenan först var planerad att byggas.

Foto: UNT-arkiv

Sport2019-11-29 08:00

– Dagen innan gick det från Kölen till Gränby. Vi hann inte ens skriva om handlingarna,  berättar Sportfastigheters VD Eva Sterte drygt nio månader efter arenabeslutet.

Uppsalas nya evenemangsarena beräknas stå klar 2023 och är mycket efterlängtad av isberoende föreningar som Almtuna IS, Uppsala Allmänna konståkning och Uppsala skridskoklubb. 

De politiska partierna var dock inte överens om placeringen av arenabygget. Moderaterna och Vänsterpartiet såg in i det sista ut att få sin vilja igenom: en arena i kvarteret Kölen, några hundra meter söder om Studenternas, vid båtförvaringen. 

Men övriga partier ville annat.

– Ärendet var framskrivet som Kölen och det är ju inte vanligt att det blir en sån ändring dagen innan. Jag kände inte att det var på gång, det gjorde jag inte. Det var inte alla som tyckte att det skulle ändras, säger Eva Sterte under en träff med Styrelseakademien i Uppsala.

Varför ändrades planerna?

– Vi på Sportfastigheter vet inte varför det ändrades. Det var olika för- och nackdelar med lägena, men viljan att skapa ett starkare sportområde övervägde till slut. Kölen var egentligen huvudalternativet men sen drog lobbyverksamheten igång.

Sportfastigheters ordförande Mats Dafnäs fyller i om vändningen från Kölen till Gränby: 

– Det skedde mycket på grund av föreningarnas lobbyarbete. Från början handlade det bara om ishockey, men vi har två stora konståkningsföreningar och deras tydliga önskan var Gränby sportfält.

Mycket talar nu för att det, utöver en arena för 5000 åskådare, blir ytterligare en stor nyhet på Gränby sportfält. Ett helt nytt namn är på gång för området, som kan stoltsera med innebandy- och friidrottsarena, två ishallar, bandyhall, tennis- och rackethallar samt gym.

– Det finns ett behov och en efterfrågan från föreningarna som håller till där att hitta ett gemensamt namn, säger Mats Dafnäs. 

Vad är anledningen?

– Att det ska bli mer av en destination. Det är fantastiskt att vi har så många sporter på samma område. Det är ju mycket bättre än Bosön till exempel. Det är oslagbart. 

Vad krävs för ett namnbyte?

– Vi skulle nog egentligen kunna bestämma det, men det är en sak man bara inte gör. Det skrivs, tycks och tänks så pass mycket om det, säger Eva Sterte.

Finns det namnförslag?

– Nej vi har inte kommit så långt.

Eftersom den nya arenan ska klämmas in mellan Relithallen och IFU Arena (se bild), där det i dag finns en del parkeringsplatser, har många Uppsalabor riktat kritik mot hur logistiken kring alla arenor ska fungera.

Några nya parkeringsplatser finns inte på kartan inför programhandlingen som ska vara klar i februari.

– Det finns inget politiskt stöd idag för att bygga fler parkeringar, säger Eva Sterte.

Vad säger ni till de som kritiserar?

– Så många parkeringar som det finns där finns inte någon annanstans i stan. Vi kommer aldrig skapa så många parkeringar i den här stan. Det är mer flödena in och ut som kan skapa bekymmer, när parkeringarna ska tömmas. 

Evenemangsarenan på Gränby sportfält har beräknats kosta 420 miljoner kronor. En siffra som ska tas med en stor nypa salt.

– Det är ganska stor risk att det inte stannar på den summan. Det kan bli billigare, det kan bli dyrare. Och är det en issport-arena eller evenemangsarena? Det var inte alldeles tydligt när vi hade gjort den första utredningen. Det finns frågor att reda ut, säger Sterte.

Sportfastigheters VD Eva Sterte och Sportfastigheters ordförande Mats Dafnäs.
Sportfastigheters VD Eva Sterte och Sportfastigheters ordförande Mats Dafnäs.
Vad gör Sportfastigheter?

UNT bad VD Eva Sterte sammanfatta kort vad det kommunala bolaget Sportfastigheter gör.

"Vi bygger och förvaltar sportanläggningar, det är inte svårare än så. Vi påverkar i utredningar för att arenor ska skapas på bästa sätt. Men inte att de ska skapas, utan det gör kommunfullmäktige".

Sportfastigheter utvecklar och förvaltar 47 sport-och rekreationsfastigheter. Styrelsen tillsätts politiskt, men styrelsen arbetar enligt aktiebolagslagen och styrs utifrån ägardirektiv från Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!