Uppsala kommun: ”Vi måste ta på oss ledartröjan”

Uppsala kommuns handlingsplan för Gränby slår fast: Det handlar om att få ungdomar att delta i aktiviteter efter skolan.

Linda Eskilsson menar att kommunen måste ta på sig ledartröjan i arbetet för ett säkrare och mer aktivt Gränby.

Linda Eskilsson menar att kommunen måste ta på sig ledartröjan i arbetet för ett säkrare och mer aktivt Gränby.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/arkiv

Sport2020-04-11 08:30

Gränby har sedan en tid tillbaka varit omtalat för sina stökiga nätter och med en ökad social oro, otrygghet, en känsla av utanförskap kan idrotten spela en stor roll för att förändra bilden av stadsdelen.

Söker du via Uppsala kommuns föreningsregister med målet att hitta föreningar som har sin bas Gränbyområdet blir resultatet: Det finns nästan inga alls.

I början på mars presenterade Uppsala kommun en handlingsplan för området i Gränby där kommunen vill fokusera på att göra det säkrare för de som bor och vistas där. En stor del av arbetet kommer att fokusera på barn och unga, där det handlar om att få ungdomar att delta i aktiviteter efter skolan. 

Upplands idrottsförbund berättar att området har en markant lägre andel idrottsaktiva barn och ungdomar än resterande stadselar i Uppsala.

– Vi från kulturnämnden har börjat arbetet redan innan handlingsplanen togs fram, istället handlar det om att trappa upp arbetet, säger Linda Eskilsson (MP) är ordförande för kulturnämnden i Uppsala. 

Hon brinner för frågan om ungas aktivitet inom både kultur och idrott.

– Kommunen har satsat mycket pengar på en öppen verksamhet där det inte krävs någon typ av anmälan för att komma. Sedan arbetar vi tillsammans med Upplands idrottsförbund med projektet Sportis, där barn och unga kan testa på olika sporter, säger Linda Eskilsson. 

Men. Vägen in i föreningslivet behöver bli mer lättillgänglig och framför allt för unga flickor, som är den grupp som är minst aktiva i Gränbyområdet.

– Vi har sett att flickor i socioekonomiskt svagare områden är de som har allra lägst föreningsdeltagande. Eftersom det är de som har alla lägst deltagande vill vi rikta oss specifikt mot att nå en jämställdhet. Det handlar om att hjälpa flickor och att öppna upp vägar in i föreningslivet, säger Linda Eskilsson.

Trots tidigare aktioner i Gränbyområdet från kommunens håll kvarstår utmaningen. Den sociala oron är ett bekymmer som berör större delar av Uppsala, och det blir allt vanligare att använda idrott som ett verktyg för sociala ändamål.

Maria Patel (S), ordförande för idrotts- och fritidsnämnden, och anser att politiken spelar en stor roll i Gränby. 

– Vi på idrott- och fritidsnämnden och politiken har ett stort ansvar hur vi fördelar våra bidrag. Vi stöttar föreningslivet och nu kan man se att frågan om idrott har blivit en ekonomisk fråga, säger Maria Patel. 

Linda Eskilsson fyller i: 

– Vi alla måste ta ansvar och kommunen är en stor och viktig part. Oavsett vem som har ansvaret för hur det har blivit i området måste kommunen ta på sig ledartröjan.

Följderna av att barn och ungdomar idrottar mindre är att folkhälsan blir lidande, men också att känslan av gemensakp inte infinner sig, menar både Linda Eskilsson och Maria Patel. 

Unga flickor är den grupp som skattar sin hälsa lägst, vilket gör att de ligger i en riskzon om en förändring inte sker. 

– Vi ser bland barn och unga framför allt hos flickor som skattar sin hälsa väldigt lågt. Vi får inte tappa en generation, säger Linda Eskilsson. 

– Idrotten är tydligt kopplat till folkhälsan och skolresultat, säger Maria Patel.

Vad skulle konsekvenserna kunna bli om antalet aktiva ungdomar inte ökade i Gränbyområdet? 

– Framför allt är det en generationsfråga. Att nästa generation som kommer växer upp med en känsla av att inte känna samhörighet i samhället, säger Maria Patel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!