Så mycket pengar lägger familjer på barnens idrottande

En ny undersökning visar att barns idrottsaktiviteter kan komma att påverkas av det tuffa ekonomiska läget. Hur mycket pengar lägger en familj egentligen på barnens idrottande? UNT har träffat tre barnfamiljer.

När UNT kommer och hälsar på familjen Ericsson/Berlin är barnen ute och spelar fotboll alldeles intill huset.

När UNT kommer och hälsar på familjen Ericsson/Berlin är barnen ute och spelar fotboll alldeles intill huset.

Foto: Julia Koch

Sport2023-07-03 16:30
  • Det här är den andra delen i vår sommarserie "Idrott och ekonomi".

UNT har tidigare redovisat hur mycket olika idrotter i Uppland kostar för ett barn i tioårsåldern. Nu visar en färsk undersökning framtagen av Skolidrottsförbundet att barns idrottande kan komma att prioriteras ned på grund av den svaga ekonomin i samhället. 

Enligt trebarnsföräldrarna Emelie Ericsson och Tobias Berlin är barnens idrottsaktiviteter ovärderliga.

– Det är så pass viktigt med lagidrott, tycker jag. De får lära sig hur det är att vara i en grupp. Att alla är viktiga och att ingen är viktigare än någon annan oavsett hur duktig eller dålig man är. Sedan är de inte ute och ränner på annat, säger Tobias och Emelie fyller i:

– Ja, det är det man hoppas och vill, att de ska vilja fortsätta sen när de blir ungdomar också så de inte hamnar snett.

undefined
Totalt lägger Emelie och Tobias 11 250 kronor på barnens idrottsaktiviteter. Kostnaderna innefattar tränings- och medlemsavgifter, inte kostnader för utrustning.

Tillsammans har de Milian, 9, Junelle, 7, och Nelion, 5, där samtliga idrottar. Att det blev just ishockey är ingen överraskning då båda har en hockeybakgrund och spelat på den näst högsta nivån, i hockeyallsvenskan och division 1 (nuvarande NDHL).

– Det är väl för att det är våra intressen. Sedan har vi i många år varit och kollat mycket på sport, mest innebandy. De blir intresserade av det man tar med dem på, säger Emelie.

Samtidigt som de själva har ett hockeyintresse reagerar de på den höga kostnaden.

– Hockeyn är vidrigt dyr med alla grejor. Det är hockeyn som sticker ut, det andra är ändå överkomligt tycker jag. Det är många som droppar av varje år för att det är för dyrt, säger Tobias.

Vad tänker ni kring att ishockeyn är så pass dyr?

– Just i vårt fall så tycker jag att det är katastrof att man ska betala så extremt mycket pengar för istider som man inte ens kan gå på, säger Emelie och berättar att träningstiderna varit 15.30 på vardagar och att de därför missat ibland två av totalt tre träningar.

undefined
Syskonen Junelle och Milian spelar båda fotboll.

Tidiga träningstider är något som Åsa Bende och Erik Jönsson också är bekant med. Än så länge har barnen inte behövt missa någon träning. Mycket tack vare att August, 9, tränar basket i gympasalen bredvid skolan och kan gå dit själv när träningen börjar vid 16:00.

– Det är rätt tidigt för föräldrar som jobbar. Men vi har aldrig missat någon träning för att vi inte får ihop det, säger Erik.

Resultatet i den nya undersökningen visar att en av fyra föräldrar med barn i en idrottsförening kan överväga att dra ner på idrottsaktiviteterna det kommande året, på grund av kostnaderna. För Åsa och Erik är det däremot inte aktuellt.

– Nej, det är mer tiden än kostnaden. Jag tycker det är så viktigt. Jag skulle hellre dra in på något annat än barnens aktiviteter om jag tvingas välja, säger Erik.

undefined
Totalt lägger Åsa och Erik 6 050 kronor på barnens idrottsaktiviteter. Kostnaderna innefattar tränings- och medlemsavgifter, inte kostnader för utrustning.

Veckans alla dagar räcker inte till. För att barnen ska kunna hålla på med alla de idrottsaktiviteter de vill behövs mer tid. Utöver basket spelar August fotboll liksom lillebror Oliver, 5, som precis börjat knattefotboll.

– Vi har pratat om att August skulle vilja prova innebandy men då har vi sagt nu att vi inte får in det i schemat när det redan är aktiviteter fem dagar i veckan.

undefined
Basket är favoritsporten enligt August. Lillebror Oliver ser upp till storebrorsan och vill göra allt som han gör.

Tvåbarnspappan Charlie Lundin känner igen sig i problematiken. Filippa, 9, spelar både fotboll och innebandy men har pratat om att hon även skulle vilja testa på både konståkning och gymnastik.

– När jag var liten höll jag på med fem sporter samtidigt men då var allting i Björklinge och det var så mycket enklare. Man kunde ta sig till träningarna själv, säger Charlie och fortsätter:

– Men som läget är nu så räcker det ganska bra med att helhjärtat gå in i en idrott per säsong, per barn egentligen. Det tror jag kommer att bli lagom för att hinna med. 

undefined
Totalt lägger Charlie 4 350 kronor på barnens idrottsaktiviteter. Kostnaderna innefattar tränings- och medlemsavgifter, inte kostnader för utrustning.

Något som alla tre familjer vittnar om är hur säsongerna börjar tidigare och slutar senare. På så sätt går de olika aktiviteternas säsonger in i varandra och det är inte lika lätt att hålla på med fler sporter samtidigt.

– Jag tycker det är jätteviktigt att man kan hålla på med flera sporter. Jag tror det kan bli en stress för föräldrarna. Det är inte så kul om Kevin skulle spela ishockey och fotboll så kan han inte vara med de första månaderna på ishockeyn för att fotbollen fortfarande håller på.

Varför tycker du att det är viktigt med idrott?

– Det är väl flera orsaker, varför det är viktigt. Men barnen tycker ju att det är jätteroligt och det jag ser fram emot på helgerna är när det är träning eller match. Det blir det roligast för en själv också. 

undefined
Filippa spelar både fotboll och innebandy med samma lag i Vaksala. Ett upplägg med många fördelar, tycker pappa Charlie.
Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skolidrottsförbundet. Den bygger på 1058 intervjuer med föräldrar till barn i åldrarna 6–19 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 7–10 februari 2023. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!