Tillväxtverket svarar: Måste hanteras rättssäkert

Att det tar tid att få avstämningar gjorda av Tillväxtverket och pengar utbetalda kan bero på olika faktorer. Klubbarna får helt enkelt finna sig i att det tar tid i vissa fall.

Flera idrottsklubbar anser att det tar väldigt lång tid att få sina korttidspermitteringar beviljade. Tillväxtverket förklarar att det finns anledningar till att det ibland tar väldigt lång tid.

Flera idrottsklubbar anser att det tar väldigt lång tid att få sina korttidspermitteringar beviljade. Tillväxtverket förklarar att det finns anledningar till att det ibland tar väldigt lång tid.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Sport2020-10-28 07:00

För vissa föreningar i Uppsala har procedurerna kring ansökningar, avstämningar och utbetalningar gällande korttidspermitteringar fungerat smidigt. Andra vittnar om att det väldigt lång tid. För lång anses det. 

Storvreta vill ansöka om fortsatta permitteringar, Almtuna likaså, men så länge de inte fått avstämningar för en första period godkända kan de inte ansöka om ytterligare en period.

– Det kan bero på en rad olika saker att det tar tid, till exempel att de fastnat i en av våra kontroller. Är det nåt som inte stämmer flaggar systemet upp och vi behöver göra en utförligare kontroll. Behöver vi begära in ytterligare uppgifter tar det extra tid. Det är ett väldigt omfattande kontrollarbete vid avstämningar, vi kontrollerar ned på individnivå. Några har fastnat i kontrollerna och då behöver det handläggas vidare. Handläggarna jobbar på för fullt, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket, som är den myndighet som handlägger ansökningarna för korttidspermitteringar.

– Det är ett enormt stort antal ansökningar och vi fattar många beslut varje dag. Pengarna måste hanteras rättssäkert, det är skattepengar det handlar om.

Korttidspermittering innebär att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. En arbetstidsminskning på till exempel 40 procent innebär att arbetsgivaren minskar lönekostnaden med 36 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!