Tappade 186 kilo: Siktar på medalj

FÄKTNING. En viktminskning på 186 kilo på tre år. Och nu ska Peter Holmberg ta medalj i helgens fäktnings-SM i Uppsala. Samtidigt slår Uppsala Fäktning rekord när det gäller antal tävlande.

Sport2012-04-21 07:00

För tre år sedan gjorde 48-årige Peter Holmberg från Västerås en magsäcksoperation på Akademiska sjukhuset. Då vägde han 268 kilo och var, som han uttrycker det själv, ”ett vårdpaket”. Men nu ska han alltså tävla i SM i helgen.
– Det är en dröm att få fäktas igen. Jag trodde inte att det var möjligt, säger han.

Den gren han satsar på är sabel. Där har han chans att nå långt om han har turen på sin sida.
– Då går jag på gamla meriter. Jag tränade mycket när jag var ung. När jag sedan blev överviktig fungerade det inte så bra längre, men jag har alltid följt sporten. Men det är en seger för mig bara att få vara med i helgen. Vi får se hur långt det går. Min krydda är bara att fäktas.

Uppsala Fäktning kommer till tävlingen med 32 fäktare – ett nytt klubbrekord. En tredjedel är damer, och det är där Uppsalalaget har störst chans att gå långt. Sofie Larsson och Susanne Stephan väntas bli bärande för damerna.
– De har absolut chans att nå final. Men det beror mycket på vilka de fäktas mot. Tävlingen är väldigt oviss, säger Uppsala Fäktnings ungdomstränare Conny Pihl.

Trots att laget har många fäktare med i helgens SM är det få juniorer klubben hoppas på. I stället får Tomas Lundblad bli den som ska ta hem SM-guldet – i veteranklassen. Och Uppsalas största medaljhopp efter det är Gustaf Sima, en gammal talang som nu är tillbaka.
– Gustaf Sima är så pass duktig att han ska kunna ta medalj. Men jag är mer säker på Tomas Lundblad. Han kommer nog att ta guld, säger Conny Pihl.

Fäktnings-SM i Uppsala

Tävlingen avgörs 21-22 april.
160 fäktare deltar, 100 herrar och 60 damer.
Fäktning sker i alla tre grenar: Värja, florett och sabel.
För herrarna avgörs hela SM i helgen. Men för damerna går tävlingen i Uppsala bara till semifinal. Finalen avgörs den 9 juni på Stockholm stadion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!