Superarenan ska stå klar 2010
ARENA. Hösten 2010 kan Almtuna bereda sig på att spela sina seriematcher i en av Europas modernaste arenor.- Målsättningen är att arenan ska stå klar 2010, säger Anders Nylander, vd för fastighetsbolaget Atrium Ljungberg AB som äger bland annat Gränby köpcentrum i Uppsala.
Komunfullmäktiges ordförande Gunnar Hedberg.
Foto: Rolf Hamilton
UNT har berättat om arenaplanerna vid flera tillfällen, första gången i april 2004.
Nu har planerna blivit verklighet.
Hösten 2010 ska arenan stå klar.
Vid en information i Gränby köpcentrum på tisdagen fanns företrädare för Uppsala kommun, näringslivet och Almtuna IS på plats. Arenafrågan hade en central roll.
- Uppsala har saknat arenor. Sedan Fyrishov byggdes har det i princip stått still under en 20-årsperiod. Nu har vi chansen att lyfta fram Uppsala som en arenastad, säger Gunnar Hedberg (m), kommunstyrelsens ordförande.
Men något kommunalt bygge handlar det inte om.
- All finansiering kommer att i huvudsak ske med privata medel, säger Björn Johnson, projektchef för Atrium Ljungberg.
Uppsala kommun äger dock den mark som ska härbärgera evenemangsarenan.
Marken ska säljas till det nybildade arenabolaget, Uppsala Arena 2010 AB. I sådana här sammanhang talar man ibland om symboliska summor, en krona eller liknande.
- Det kan bli så, med betoning på kan, säger Gunnar Hedberg när han svarar på frågan om Uppsala kommun kommer att sälja marken för en krona.
Fastighetsbolaget Uppsala Arena 2010 består i dag av sex ägare. Atrium Ljungberg äger 25 procent, SH Bygg lika mycket, Arosgruppen Arkitekter 20 procent, Almtuna IS 10 procent samt två privatpersoner som äger 10 procent vardera.
Hur ägarbilden kommer att se ut i framtiden är osäker, men att Almtuna kommer att finnas med i en betydande roll står helt klart.
- Visionen är att Almtuna ska äga 100 procent, säger en källa till UNT.
Almtunas ordförande, Jan Karlsson, utesluter inte ett 100-procentigt ägande av arenan.
- Den möjligheten finns, säger han.
Uppsala kommun finns inte med bland ägarna och kommer så förmodligen heller inte göra i framtiden.
- Nej, helst inte. Målet är att det här ska ske utan kommunala insatser, säger Hedberg.
Men Uppsala kommun är ändå en viktig kugge i maskineriet.
- Vi kommer säkert att föra diskussioner med kommunen om hur arenan kan utnyttjas, säger Björn Johnson på Atrium Ljungberg.
Han får medhåll av Lars-Gunnar Karlsson (m) som är ordförande i Fastighetsnämnden i Uppsala kommun:
- Eftersom arenan ska rymma betydligt mer än en evenemangshall kan man tänka sig viss kommunal idrottsverksamhet, säger Karlsson.
Träningshallen, som ska ligga i direkt anslutning till huvudarenan, ska rymma en ishockeyhall samt tennisplaner med mera.
Men några skattepengar till själva bygget är det inte tal om.
- Nej, det sker i huvudsak med privata medel, säger Björn Johnson.
Det var ändå med viss stolthet som Gunnar Hedberg steg upp på podiet vid Gränby centrum för att ge sin syn på det enorma projektet.
Han inledde ...
- Jag är väldigt stolt ...
Han slängde dock in en liten brasklapp när det gäller tidsaspekten:
- Målsättningen är att arenan ska stå klar hösten 2010, men vi kan inte garantera den sluttiden. Men med allas goda samverkan kan vi nå målet.
Det första hindret som måste överbryggas är kraftledningen som just nu står där huvudarenan ska ligga.
- Den ska flyttas under 2009, säger Björn Johnson.
Vän av ordning frågar sig då hur arenan - som är ett gigantiskt bygge - ska kunna stå klar redan på hösten 2010.
- Det kan finnas möjligheter att påbörja arbetet även om kraftledningen är kvar. Utredningen får visa vilka arbeten som kan påbörjas, säger Johnson.
Exakt hur arenan kommer att se ut invändigt, om det ska bli mobila läktarsektioner, hur åskådarplatserna ska utformas och sådana saker, är ännu inte bestämt.
- Där kommer Almtunas ord att väga tungt. Men det är klart att arenan ska kunna nyttjas för stora konserter, festivaler som kräver tonvis med utrustning i taket, hästhoppning, skidtävlingar och friidrott och liknande, säger Björn Johnson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!