Storvreta vill ha konstgräs
FOTBOLL. Mer än var tredje allsvensk fotbollsmatch i år kommer att spelas på konstgräs.Samma utveckling är nu på väg i de uppländska serierna. Senast i raden att vilja ha konstgräs: Storvreta IK.- Konstgräs är framtiden, säger ordföranden Åke Österberg, som också sitter med i Alliansen Uppsala Fotboll.
Foto: Scanpix
- Allt finns praktiskt tagit redan där så det är egentligen bara att lägga ut en matta. Vi räknar med att anläggningskostnaden blir betydligt lägre än att anlägga en ny plan på obruten mark, säger Åke Österberg som menar att grusplanen nyttjas högst en till två månader per år.
- En konstgräsplan kan användas minst åtta till tio månader per år. Med tanke på att det blir halva investeringskostnaden och att det gagnar de elever som i framtiden kommer att ha fotboll på schemat i högstadiet på Ärentunaskolan känns det som att våra argument för att bygga en konstgräsplan är väldigt goda.
Men Storvreta IK är inte ensamma i Uppland om att vilja ha konstgräsplaner. Utvecklingen i svensk såsom uppländsk fotboll går mot att man ska kunna spela fotboll året om och då är inte hårdfrusna grusplaner framtidens melodi.
De senaste som blivit klara är Midgårdsvallen i Märsta och de olika planerna vid Teknikcentret i Enköping. Men i Uppsala har utvecklingen än så länge gått trögt. Just nu finns planer vid Stenhagen och Löten men efterfrågan är större.
Mats Holmberg, ordförande i Upplands fotbollförbund, tycker att de går för trögt.
- Nu är det på gång med en plan i Årsta, men det ser ändå trögt ut. Det naturliga antalet konstgräsplaner i Uppsala borde vara fem, sex stycken. Det borde vara minimum, säger han.
Att anlägga en konstgräsplan kostar pengar, men fördelarna med konstgräs är uppenbara. Även om investeringskostnaden för en plan med konstgräs är högre än för en gräsplan så är den långsiktigt billigare eftersom driftkostnaderna blir väsentligt lägre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!