Den 8 augusti åker en meriterad trupp bestående av Staffan Jacobson, Hannes Öhman och Johan Holmin till Jamaicas huvudstad Jamaica. Med sig har de Stefan Forsman, Jonas Wärm (från innebandygymnasiet) och Henrik Ededahl från Storvretas styrelse.
Tillsammans ska de under fem dagar träna 250 ungdomar mellan 10 och 19 år i idrotten de kan bäst.
Det hela började med att jamaicanen Jason Days, som bor i Uppsala, förra året gjorde en insamling tillsammans med Storvreta tillägnad barn på Jamaica. Klubbar och annat material skeppades över – sedan fortsatte arbetet mer långsiktigt.
– Vi började diskutera möjligheten att åka över några stycken från Storvreta för att utveckla innebandyn på Jamaica. Och för några veckor sedan blev allt klart, säger en stolt Mats Åkerlund och fortsätter:
– Det här är historiskt. Det blir den riktiga kick offen för jamaicansk innebandy och vi i Storvreta får vara med om det och utveckla sporten tillsammans med dem.
Staffan Jacobson är även han exalterad inför den kommande resan.
– Vi gör det här riktigt seriöst. Det blir innebandy på dagarna och då är det fullt fokus. Vi åker dit i utbildningssyfte och i det långa loppet ska det kunna bli något sorts utbyte, säger han.
Spelarna från Storvreta, Stefan Forsman och Jonas Wärm står för det sportsliga under tiden de är där. Storvreta har skickat över en sarg som just nu står i tullen i Kingston och väntar på att bli utskriven – det blir den första sargen på Jamaica. Redan där förstår gemene man att innebandyn inte är speciellt utvecklad på Jamaica än.
Det kan bli en del slag på klubba, eller hur?
– (Skratt) Ja, det kan det nog. En del ihopspringningar blir det nog också. De är verkligen på nybörjarnivå där borta, men det ska bli grymt roligt att träna och utveckla dem, säger Staffan Jacobson.
Och medan träningen på planen är i gång står Henrik Ededahl på sidan och sköter det praktiska. Han är med på resan för att lära det jamaicanska innebandyförbundet (som är det yngsta och det 54:e förbundet i världen) hur man sköter en organisation och bygger föreningar.
– Vi ser det som en chans att sprida innebandyn i världen, och om vi kan bidra med det är vi väldigt glada, säger han.
Det sista Storvreta gör i Kingston är att ta ut ett sorts landslag. De spelarna med störst utvecklingspotential ska sedan kunna representera Jamaica internationellt.
Men samarbetet slutar inte där. Redan i vinter, under Storvretacupen, ska Jamaica skicka ett lag med 12–14-åringar.
– Då ska de nog få spela med 12-åringar för att kunna ha någon sorts chans, säger Mats Åkerlund.