Storvreta satsar på Afrika

VÄLGÖRENHET. Först var det Jamaica. Nu gör Storvretas innebandyherrar en insats för de fattiga i Kenya.

Sten Kvarfordh och Storvretas Alf Berggren hoppas att insamlingen ska ge närmare 200 000 kronor.

Sten Kvarfordh och Storvretas Alf Berggren hoppas att insamlingen ska ge närmare 200 000 kronor.

Foto: Annika af Klercker

Sport2013-11-07 09:52

Storvreta har gått ut till 650 företag i Uppsala med en förfrågan om att vara med och stötta Mutomo-projektet. Det handlar om en insamling och en välgörenhetsmatch mot Mullsjö i Superligan i början av januari. Tanken är att samla in mellan 100 000 och 200 000 kronor till den fattiga byn Mutomo. Och pengarna ska gå till en Storvretaskola.

– Det är en win-win situation, säger Alf Berggren i Storvreta som projektanställt en person för att jobba med välgörenhetsmatchen och insamlingen till de fattiga.

På vilket sätt är det här bra för Storvreta?

– Det är viktigt att vi tar ett ansvar och kan vi samla in pengar till ett gott syfte utan att själva förlora på det så ser jag bara fördelar, fortsätter Berggren som haft kontakt med Sten Kvarfordh som sedan 13 år tillbaka driver Mutomoprojektet.

– Det här är något unikt. Vi har aldrig jobbat med en idrottsklubb på det här sättet. Oftast är det företag och privata bidragsgivare, säger Uppsalabon Sten Kvarfordh som årligen samlar in närmare två miljoner kronor till Mutomo.

Det hela började med att han själv åkte ner för att jobba som tandläkare och väl på plats insåg han vilka stora behov som fanns. Nu har man sju anställda på plats i Kenya och sju som jobbbar ideellt i Sverige.

– Vi har sedan tidigare en skola som Salléns elektriska har stöttat och en som Maskin och Verktyg har hjälpt till med. De pengar vi får in nu ska gå till en Storvretaskola.

Varför blev det Storvreta?

– Vi började prata om det här projektet då vi har en artistgala för Afrika här i Uppsala och det här är också ett sätt för en klubb att bygga på lite mjuka värden och visa att man engagerar sig.

Mutomo

Mutomo ligger i Kenya och är lika stort som hela Uppland till ytan. Ungefär 200 000 människor bor där och hälften av dessa lever under existensminimun vilket är 1,25 dollar om dagen. De flesta är fattiga jordbrukare som är beroende av säsongsregn då det i övrigt bara finns saltvatten i marken. Det finns idag två lerhyddor som fungerar som skola och kyrka och tanken är att Storvretas insamling ska gå till att göra om dessa till en skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!