"Stortävlingar kräver statligt stöd"

På fredagen höll Riksidrottsförbundet möte om hur internationella sportevenemang i Sverige kan bli fler och bättre. Mötet ägde rum Tierp Arena under pågående EM i dragracing.

Internationellt. Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottsförbundet, var värd för mötet på Tierp Arena tillsammans med Svenska Bilsportförbundet.

Internationellt. Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottsförbundet, var värd för mötet på Tierp Arena tillsammans med Svenska Bilsportförbundet.

Foto: Lars Gunnarsson

Sport2014-08-22 19:52

Mötet handlade om förutsättningarna för internationella tävlingar i Sverige.

– Svenskar är duktiga arrangörer. Det som saknas är statligt stöd, till exempel i form av förlustgarantier. Det måste till statliga garantier för att vi ska få hit stora internationella tävlingar. Det finns i andra länder som kanske inte är så bra sportsligt, men de drar till sig stora evenemang tack vare statligt stöd, säger Robert Larsson, verksamhetschef på Riksidrottsförbundet (RF).

RF har genomfört en kompetenskartläggning hos svenska arrangörer.

– Även om vi är duktiga måste vi höja kompetensen kring internationella evenemang. Vi kunde bli bättre på att samarbeta med medierna och med pr och med att förklara en sport för allmänheten, säger Robert Larsson.

Det var tredje gången som RF ordnar ett möte om internationellt arrangörskap. Den här gången hade man alltså valt att lägga det på Tierp Arena.

– Det är första gången jag är här. Det är en otroligt fin arena, säger Robert Larsson.

I spekulationerna kring vilka andra sportevenemang utöver dragracing och de tillkommande bilsportgrenarna banracing, rallycross och folkrace, som skulle passa på Tierp Arena har nämnts orientering, cykel, hästsport, skidor och terränglöpning. Femton specialidrottsförbund var med på fredagens möte, men tyvärr inget av de nämnda sporternas förbund. Däremot Svenska Skyttesportförbundet.

– Vi har grenar som behöver ytor och vallar och som är tänkbara här på Tierp Arena. Till exempel lerduveskytte. Eller en gren som ”target sprint”. Det är som skidskytte, med den aktive springer. Men det finns inga specifika planer på det, säger förbundets generalsekreterare Mikael Jansson.

lars.gunnarsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!