Redan i november stod det klart: covid-19 stoppar inte Idrottsgalan – men viruset tvingar arrangören att ordna den tv-sända sportfesten i ett annat format.
Där och då blev det klart att evenemanget flyttas från Globen till intilliggande Annexet.
Sedan har flera justeringar genomförts på grund av pandemin.
Tester
– Den stora grejen och den som är mest tid- och resurskrävande – det är testandet. Det är sådan apparat och logistik för att kunna testa och vänta på provsvar med distans och inte skapa köer. Det är en liten militärisk apparat vi har här, säger vd:n Stephan Rimér.
Alla kommer att testas det första som sker när de anländer till lokalen. En sköterska topsar en i näsan, sedan följer väntetid i en speciell stol – 10 till 15 minuter – och om testet är negativt är det fritt fram att gå in.
– Man kommer inte in om man inte har testat grönt.
Färre personer på plats
Ett normalt år brukar det vara ungefär 5 000 personer på plats – nu är det betydligt färre, säger Rimér.
– I vanliga fall är det en bankett och ett publikevent. I år har vi tagit bort publiken och har färre medverkande här. Det är den största skillnaden visuellt. I vanliga fall är det väl 2 500 som äter en trerättersmiddag innan tv-sändningen och ytterligare ett antal tusen till på läktare.
– I år är det personalen och medverkande. Vi har ett antal nominerade idrottare här. Tv-mässigt, i bild, har vi i runda slängar mellan 15 och 20 personer – förutsatt att alla testat grönt när de kommer.
Ingen trerättersmiddag
Middag kommer att serveras men det är inte tal om någon lyxig sittning med tre rätter och allt annat som hör till.
– Jag skulle inte kalla det för middag. De kommer hit i en sådan tid att de får mat här. Men det är ingen bankett. Det är bara i och med att vi har tester, att det spelas in saker och görs intervjuer, då behöver vi ha dem här i god tid och då behöver vi också se till att de får mat.
Undvika onödiga möten
– Vi har lokalytor som gör att vi har utrymme att kunna arbeta med distans i ganska stor utsträckning, även om det inte går att ha det på exakt alla ställen. Sedan är lokalen uppdelad i färgzoner och vi har också flödesschema för att motverka möten – det är enkelriktat, säger Stephan Rimér.