Skridskorna

Att slipa skridskor är en konst för sig. Skenans yta ska vara jämn och vass och varje bandyspelare har sina egna önskemål om radie och kanter.- Minsta lilla gruskorn på isen kan skada skenan, säger Sirius skridskoslipare Jonny Johansson.

Sport2007-03-16 23:59
Alla bandyklubbar har sin egen skridskoslipare. För Sirius del slipar Jonny Johansson skridskor inför såväl träning som match.
- Jag är väl här fyra timmar per kväll, nästan sju dagar i veckan. Det blir som ett andra hem, säger han och skrattar.
På väggen hänger Siriusspelarnas skridskor, numrerade och i rader från golv till tak.
Samtidigt som A-lagets killar byter om i rummet intill sätter Jonny Johansson i gång med kvällens "vanliga" slipning.
Skenan ska bli vass och det får inte finnas några ojämnheter.
- Det här tar väl ungefär två minuter per skridsko, säger Jonny Johansson och samtidigt som han koncentrerat för en skridskoskena längs med slipmaskinens kant.
Han berättar att många av spelarna förut har slipat sina skridskor för hand, men att de nu är nöjda med det jobb han gör.
- Det är det som är det bästa här. Att slipningen uppskattas.

Speciell slipning
Den "vanliga" slipningen görs på samma sätt på alla skridskor. Annat är det med den speciella radieslipningen. För denna har Jonny Johansson en särskild maskin där han ställer in skenans radie efter specifika önskemål.
- Det här tar längre tid. Särskilt om skenan är ny. Då får man nog räkna med en halvtimme per skridsko. Men å andra sidan kan det göras automatiskt, berättar han och visar hur man kan sätta fast en skridsko i maskinen.
Radieslipningen görs ungefär en gång i månaden. Olika spelare vill ha olika radie på skenan, beroende på exempelvis benstyrka och teknik.
- Man får gå mycket på känn och prova sig fram till vad spelaren tycker känns bäst.
- Ja, om det till exempel känns tungt att åka kan det bero på att man har för lång radie, säger spelaren Viktor Broberg som stått i dörren och lyssnat.
Han plockar ned sina skridskor från väggen och drar försiktigt ett finger längs med den släta skenan.
- Min skena är 27-29 centimeter lång och har en radie som kallas radie 10, säger han.
Jonny Johansson förklarar att det betyder att om man skulle fortsätta på skridskoskenans böj och utifrån denna rita upp en stor cirkel skulle cirkeln få en radie på tio meter.
Han tar itu med nästa skridsko och berättar att han har bytt jobb för att kunna vara mer med Sirius. Förut var han lastbilschaufför, men i dag jobbar han på verkstad.
- Jag tycker det är ganska avkopplande att stå här och slipa.
Mycket handlar om planering och många gånger står Jonny Johansson kvar ensam efter kvällens träning.
Åker han skridskor själv då?
- Det blir väldigt lite med det. Men när det någon gång har gått dåligt för killarna har jag skämtat med dem och sagt "ska vi byta?"


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!