Sirius SSL-lag i innebandy är bara en av många föreningar som har haft spelare med korsbandsskador under senare år, så kallade traumaskador. Virve Bjerkefeldt och Amanda Ljunggren är två av dem.
Naprapaten Johan Söderström säger sig veta hur man kan förebygga korsbandsskador hos kvinnliga idrottare.
Sirius förre sportchef Sara Orebrand har tagit del av Söderströms tankar och idéer kring korsbandsskador, som i mycket högre utsträckning drabbar kvinnor än män, men säger att allt inte är så enkelt.
– Det handlar om ekonomiska förutsättningar. Och jag talar inte om tiotals miljoner kronor. I den bästa av världar skulle alla våra spelare jobba 50–70 procent och sedan träna.
Johan Söderström tycker att kvinnliga elitidrottsspelare borde lägga mer tid på styrketräning. Vad säger du om det?
– Jag håller helt med Johan. Men det är samma sak där. Ska man klämma in mer tid på gymmet så måste man också få mer tid för att återhämta sig. Våra spelare jobbar eller studerar. Vi har inga heltidsspelare.
Söderström talar också om menstruationscykelns påverkan på kroppen i samband med träning. Är det något som Sirius tagit del av?
– Ja, det har vi. När våra spelare har råkat ut för korsbandsskador så har vi haft koll på i vilken fas de har varit i. Vi är medvetna om att det kan ha en påverkan.
Fanns det något samband mellan skadorna i Sirius och menstruationscykeln?
– Ja, vi kunde se att det fanns ett samband, och allt som går att påverka ska också påverkas. Det handlar om att försöka hitta en mix av allt, säger Sara Orebrand, som är noga med att påpeka att hon välkomnar all typ av forskning kring korsbandsskador.
Dock så återkommer Orebrand till att de ekonomiska förutsättningarna är en nyckel. Att spelarna måste ges förutsättningar för att vara de elitidrottare de faktiskt är
– En SHL-spelare i ishockey har helt andra förutsättningar för exempelvis återhämtning, säger hon.
Något som Sirius har anammat är att de yngsta spelarna, de som tar klivit in i a-laget, får mer tid för styrketräning. Träningen anpassas helt enkelt efter åldern.
– Jag ska inte säga att vi har en nedskriven plan för de yngsta tjejerna, men det finns en tanke med deras träning, just för att bygga upp kroppen och för att förebygga skador. Tjejer ska inte vara rädda för att bygga muskler, säger Sara Orebrand.