Utanför IFU Arena syns hockeyspelarnas röda tröjor och högt sittande mössor på långt håll. Inomhus i friidrottsarenan håller diskuskastaren Vanessa Kamga i uppvärmningen för elever från Celsiusskolan. Samtidigt samlas innebandybollar in efter ett träningspass vid en av de närliggande planerna.
– Det är alltid något som händer här och det är just det som är roligt med mitt jobb. Ingen dag är den andra lik, ena stunden är Australiens landslag här på träningsläger och nästa ska plywoodgolv upp inför Danny Saucedos konsert, säger Tobias Svensson.
Sedan den första november är han vd för bolaget IFU Arena AB som har hand om arenan på Gränby sportfält.
I början har det varit mycket att läsa och sätta sig in i för Tobias som tidigare främst jobbat inom IT-branschen.
– Jag skrev i min jobbansökan att det här är mitt drömjobb och det stämmer verkligen. Att få vara med att leda och utveckla en organisation inom idrott på hemmaplan i Uppsala. Att få stärka idrotten och Uppsala som stad känns otroligt spännande och utvecklande.
I sin nya roll har han övergripande ansvar för den löpande verksamheten som bland annat personal, drift och kvalitet.
– IFU Arena har gjort en otrolig resa och blivit en mötesplats för både bredd- och elitidrott. Vi ska fortsätta på samma sätt, utvecklas och optimera verksamheten för att sätta arenan på en ännu större karta både i Uppland och Sverige.
IFU Arena invigdes i augusti 2016 och sportarenan ägs av Upsala IF Friidrott och Uppsala Innebandyallians (en sammanslutning av 16 innebandyföreningar).
2018 omsatte IFU Arena AB knappt 42 miljoner kronor och gjorde en förlust på 473 000 kronor efter finansnetto.
– En stor uppgift för mig är att få IFU Arena lönsamt. Kärnverksamheten i IFU Arena är byggd av UIF och 16 innebandyverksamheter men de räcker inte för att ge lönsamhet. Det har varit små röda siffror de senaste åren och vi ska vända den trenden, säger Tobias Svensson.
Hur ska ni göra det?
– Jag ska lära känna organisationen och få en tydlig bild över vad som behöver göras. Det innebär bland annat att gå igenom alla projekt vi gjort de senaste tre åren, se vilka som varit lönsamma och vilka som inte varit det. Det finns fortfarande ytor som inte används, bland annat hallar på dagtid, och det gäller att hitta sätt där vi kan tjäna pengar. I går var 150 pensionärer och spelade shuffleboard i A-hallen. Vi tittar mycket på sådana projekt och att locka flera samhällsgrupper som kan utnyttja hallarna.
Förutom idrottsverksamhet arrangeras bland annat konserter, mässor och konferenser.
– När vi inte har idrott försöker vi fylla de lediga tider som finns med andra verksamheter. Konserter och mässor är inte vår kärnverksamhet men är viktiga ur ett ekonomiskt perspektiv då de fyller upp även dagtid.
Nästa år arrangeras flera stora idrottsevenemang i IFU Arena, som innebandyturneringarna Finnkampen, U19-VM och Euro Floorball Tour, Swedish Open i badminton samt ungdoms-SM i handboll.
– Vi vill behålla mixen av bredd- och elitverksamhet där barn och ungdomar kan möta sina idoler på samma arena. Som när ”Mondo” körde en timmes träning med en ung friidrottare, eller när Sirius och Storvretas ungdomslag möter varandra sitter de i a-lagens omklädningsrum och delar plats med sina idoler, säger Tobias Svensson.