Det program som ligger till grund för dessa frågor i dagsläget togs fram 2009 och nu menar man att det behöver aktualiseras. Rejält.
Vid den genomgång som kommunalrådet Cecilia Forss (M) och Inger Söderberg, som sedan ett år är ordförande för Idrotts- och fritidsnämnden, har gjort har man bland annat funnit en hel del orättvisor som man vill komma till rätta med.
– Vi vill skapa ett hälsosammare Uppsala och vara mer rättvisa och skapa fler spontanidrottsanläggningar. Främst för tjejer, säger Cecilia Forss.
I och med det nya programmet kommer man justera föreningsbidraget och aktivitetsstödet vilket kommer att gynna ridsporten som ofta har egna dyra lokaler att finansiera. De som kan få det tuffare är vissa stora lagidrotter.
– Vi vet inte riktigt hur det kommer att slå än. Vi inför detta i januari och kan sedan snabbt utvärdera och ändra om det skulle slå fel, säger Inger Söderberg, som nu vill passa på att lyfta fram tjejidrotten som varit eftersatt på många plan.
De idrottsklubbar i dag som har många tjejer har verksamheter som gymnastik, simning, ridning och konståkning.
Man har i sin genomgång även fått fram resultat som visar på att Uppsalaborna är mindre aktiva än riksgenomsnittet.
– Jag blev lite förvånad över det då hälsa är en utbildningsfråga, men nu vill vi ändra på det och få i gång fler, menar Forss.
Det som attraherar fler och fler är aktiviteter utanför föreningslivet. Att ta en löprunda eller åka skidor är något som man ofta gör helt utan klubbtillhörighet. Och nu vill man se över ett sätt att stötta den typen av hälsotrender genom att bygga bättre och fler skidspår, ha bättre belysning och se till att löprundorna känns trygga.
När det gäller arenor och hallfrågor så kommer Fyrishovs nya multihallar att invigas i sommar och inom kort räknar man även med att spaden kan sättas i marken för bygget av den nya innebandy- och friidrottshallen i Gränby.
Även nya Studenternas diskuteras, men där finns inga besked i dagsläget mer än att Sirius förslag om en kombinerad vinter- och sommararena inte är helt ratad.
När det gäller den största och kanske viktigaste anläggningen, Uppsala Arena, hoppas man på besked från EU-kommissionen inom två veckor.
– Vi kan inte vara nöjda utan måste hela tiden se till att Uppsala är en attraktiv plats så det finns mycket att utveckla och vi vill att kopplingen mellan eliten och bredden ska finnas där, säger Cecilia Forss.
Och med en beräknad inflyttning på minst 2 500 personer om året i 30 år, så behövs minsta spontanyta till arena mer än väl för att konkurrera med andra kommuner.