Rekordår – men arenakostnaderna skenar

Evenemangen är fler än någonsin men det betyder med automatik inte guld och gröna skogar för IFU Arena. Arenan kämpar med lönsamheten.

IFU Arena har nu funnits i sju år och aldrig förr har aktiviteterna varit så många som under det senaste året. Arkivbild.

IFU Arena har nu funnits i sju år och aldrig förr har aktiviteterna varit så många som under det senaste året. Arkivbild.

Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Sport2023-05-08 11:00
undefined
Tobias Svensson. vd IFU Arena. Arkivbild.

Jättearrangemanget ungdoms-SM i handboll avgjordes i helgen. När det kommer till antalet personer som rörde sig i arenan övertrumfade det Innebandyfesten (junior-SM i innebandy) som avgjordes i arenan för några veckor sedan. Nyligen var det en futsaldag och efter handbollsmästerskapet är det dags att bygga om för nästa event: Swedish Open i badminton. Lägg därtill banketter. Det rör på sig.

– Det är riktigt roligt och vi har aldrig haft så mycket att göra, säger vd:n Tobias Svensson.

– Året började med Storvretacupen då det spelades rekordmånga matcher på IFU. Vi hade också rekord i antal matportioner med uppemot 5 000 portioner per dag. Då upptäckte vi att vi kom upp i bristningsgränsen för vad vi klarar av, säger Svensson.

Samtidigt som aktiviteten i arenan är större än någonsin är det kärvt ekonomiskt. När väl pandemin försvunnit har nya hinder i form av ökade kostnader för råvaror, el och räntor inte minst, dykt upp.

Som exempel låg elkostnaden under en månad i höstas på 270 000 kronor, att jämföra med 70 000 kronor för samma månad året innan. På ett år ökade elkostnaderna med runt en miljon kronor berättar arena-vd:n.

– Men vi har en stor solcellsanläggning på taket och den gör ju sitt nu. April har varit vår lägsta förbrukning trots att det varit så mycket evenemang. Det var tio dar i rad med strålande sol, säger Tobias Svensson.

Räntekostnaderna har ökat med ett par miljoner jämfört med tiden före pandemi och krig. Från att ha legat på en bit över 300 miljoner kronor är lånen på arenan efter en del avbetalningar nu nere i runt 270 miljoner. Runt 70 procent av lånen är låsta på mellan två till åtta år. Övrig del är rörlig.

undefined
Evenemangen avlöser varandra i IFU Arena. Arkivbild.

Arenabolaget använder sig av brutet räkenskapsår och årets resultat förväntas ge ett litet plus. Nästa år förväntas ett minusresultat.

– Det finns risk för det. Vi vill inte budgetera med saker som vi ännu inte har bokade, säger Tobias Svensson.

– Vi har inte ägare med en massa pengar. Det är utmaningen. Vi måste alltid försöka ha en budget i balans. 

Just nu är det 18 fast anställda på arenan. Med inhoppare som jobbar då och då är det totalt runt 50 personer på lönelistan.

IFU Arena är ett föreningsägt aktiebolag som ägs och drivs av Uppsala Innebandyallians (16 föreningar) och Upsala IF friidrott.                                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!