Rädslan: "Färre sociala kontakter"

Omkring 100 000 kan få sin idrott bortprioriterad på grund av sämre privatekonomi under det kommande året. Det visar en undersökning framtagen av Skolidrottsförbundet.

Andy Bachmann, föreningsutvecklare i Vaksala SK, berättar att de sett ett ökat antal sökande till föreningens bidragsfond.

Andy Bachmann, föreningsutvecklare i Vaksala SK, berättar att de sett ett ökat antal sökande till föreningens bidragsfond.

Foto: Mathilda Gustafsson

Sport2023-07-03 05:00
  • Det här är den första delen i vår sommarserie "Idrott och ekonomi".

Det är tuffa tider ekonomiskt med höga elpriser, räntor och rusande matpriser. Det kan få effekter för cirka 100 000 barns idrottande.

– Om det blir så, då är det naturligtvis barn som får en mindre meningsfull fritid. De kommer att bli mer stillasittande, kommer att finnas i färre sociala sammanhang där de kan lära sig hur de ska vara gentemot varandra och färre sociala kontakter, säger Jonas Värm, sakkunnig barn- och ungdomsidrott hos RF Sisu Uppland.

Nästan var tionde förälder har det senaste året aktivt dragit ner på kostnader kopplade till sina barns idrottsaktiviteter. 

Vad kan föreningar göra?

– Först och främst se över sina kostnader, hitta lösningar för att försöka reducera de kostnader som de har. Vi kan inte lägga de här kostnadsökningarna på individerna, det funkar inte, säger Värm.

undefined
Vaksalas bidragsfond har syftet att kunna ge ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker.

Vaksala SK är den största ungdomsföreningen i Uppsala med cirka 1 600 spelare. Föreningens motto är att "alla ska vara med" och att pengarna inte ska vara anledningen till att barn inte kan idrotta. År 2007 startade de en bidragsfond med syftet att kunna ge ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker.

– Fonden har funnits oavbrutet sedan dess, säger Vaksalas föreningsutvecklare Andy Bachmann.

Var kommer pengarna ifrån?

– Föreningen prisades till "Årets förening" på tv-galan "Våra eldsjälar" där prissumman var 50 000 kronor som användes som startpeng till vår bidragsfond. Därefter har fonden fyllts på med egna pengar vid behov.

Under 2023 har föreningen sett att antalet sökande har ökat jämfört med tidigare.

– I år tror jag det var sju-åtta barn så det är lite mer än vanligt. Det kan också bero på att vi nästan blivit dubbelt så stora, så man vet inte riktigt.

undefined
En ny undersökning visar att 100 000 barn kan få sin idrott bortprioriterad på grund av sämre privatekonomi.

Som mest kan de som ansöker få 1 500 kronor för medlems- och träningsavgiften. Alla får däremot inte den maximala summan.

– Det beror lite på anledningen, vi kollar på många faktorer. Det är viktigt att våra ledare vet om det här för oftast är det de som är i behov av stödet som inte vet om att det finns.  

Nu hoppas de kunna utöka fonden för att täcka cupavgifter.

– Det skulle vara drömmen att få in en sponsor som specifikt går in och täcker upp det. Vi har märkt att de som inte kan betala träningsavgifter är samma barn som inte kan betala avgifterna för cuper. De skriver att de är bortresta eller utomlands, så är de kanske hemma ändå. Det är en känslig grej, säger Bachmann.

undefined
Bachmann önskar att fonden i framtiden även ska kunna täcka cupavgifter, för de som inte har råd att följa med.
Undersökningen visar

1 av 10 föräldrar har det senaste året aktivt dragit ner på kostnader kopplade till sina barns idrottsaktiviteter. 

1 av 10 föräldrar (9 procent) till barn mellan 6–14 år har det senaste året övervägt att begränsa sina barns idrottsaktiviteter på grund av hushållets ekonomi. 9 procent av 1,1 miljoner barn motsvarar omkring 100 000 barn. 

En fjärdedel säger i undersökningen att kostnaderna för deras barns idrottsaktiviteter kan få dem att överväga att dra ner på aktiviteterna det kommande året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!