Så vill partierna förändra idrottsbudgeten

Inför valet har UNT-sporten gjort en enkät med företrädare för de nio partierna i Uppsala kommunfullmäktige. Del 4: Vilka idrottsrelaterade frågor i Uppsala kommun vill ni lägga mer respektive mindre pengar på?

I UNT:s valenkät i dag ger lokala politiker besked om vad de vill satsa mer respektiva mindre på när det gäller idrotten i framtiden.

I UNT:s valenkät i dag ger lokala politiker besked om vad de vill satsa mer respektiva mindre på när det gäller idrotten i framtiden.

Foto: Bildbyrån

Sport2022-09-05 06:30

Leia Nordin (FI) toppkandidat i kommunvalet

– Vi vill framförallt satsa på föreningsstödet. Vi ser att det är där engagemanget och gemenskapen finns, och att en investering där idag skulle innebära lägre kostnader inom andra samhällsområden imorgon.

Karolin Lundström (V) ledamot idrotts- och fritidsnämnden

– Att lära sig simma ska aldrig vara en fråga om klass. Därför gjorde vi en storsatsning på simning i vår senaste budget. Vi budgeterar 10 miljoner per år till för att nå målet att varenda barn ska ha lärt sig simma innan de går ur årskurs tre.

Ehsan Nasari (C) toppkandidat i kommunalvalet

– Vårt fokus kommer vara ökad spridning av idrottsmiljöer och hallar över hela kommunen för att öka tillgängligheten, en mer jämställd idrott och mer idrott i skolan. Vi vill också se över upplägget med markeringsavgifter (hyror) och drift-och verksamhetsbidragen. 

Markus Lagerquist (M) 2:a vice ordf idrotts- och fritidsnämnden

– Mer pengar för att fler barn och unga ska kunna delta. Exempelvis att fler ska kunna ägna sig åt kostsamma idrotten som ridning. Vi vill lägga mindre pengar på att vuxna lönearbetare ska kunna spela innebandy och fotboll. Vi som jobbar kan betala lite mer för att fler barn och ungdomar ska kunna delta. 

Kent Kumpula (SD) ledamot idrotts- och fritidsnämnden

– Vi vill lägga mindre pengar på uppvärmda konstgräsplaner i centrala Uppsala, och mer pengar på satsningar på idrott på landsbygden, till exempel på skidskytteanläggningen i Storvreta.

Maria Patel (S) ordförande idrotts- och fritidsnämnden

– Folkhälsa. Idrotten som meningsfull fritid för alla åldrar i kommunen, med särskilt fokus på barn och unga i utsatta områden.  Närmaste tiden kommer det vara dyrt att bygga med anledning av hur det ser ut i omvärlden, vilket kommer innebära att vi behöver vara restriktiva med investeringar i byggen kommande 2-3 åren.

Rickard Malmström (MP) ansvarig för sport- och idrottsfrågor

– Det behövs mer pengar för att skapa idrottsanläggningar nära där medborgarna bor och det behövs mer pengar för att skapa jämställda förutsättningar för kvinnors elitidrottande.

Anders Wallin (L) 1:e vice ordf idrotts- och fritidsnämnden

– Vi vill satsa mer på aktiviteter som riktar sig till grupper som står långt från föreningslivet och som riktar sig till äldre personer. Kommunen kan minska sina kostnader genom att stötta främst elitföreningar att i högre grad kunna egenfinansiera tex tävlingsanläggningar. 

Jonas Segersam (KD) jobbar med idrottsfrågor i kommunstyrelsen

– Vi vill lägga mer pengar på idrottsgymnasier genom att inrätta en gymnasieregion, på tillgänglighet till anläggningar för fler och på att ge klubbar och föreningar bättre redskap att själva ansvara för sina verksamheter. Vi vill spara på slöseri av kommunala medel på anläggningar som kan ägas och drivas (bättre) av andra aktörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!