Oroväckande att klubbarna undviker Gränby

Flyttade träningar och matcher från vissa områden skickar oroväckande signaler vart ungdomsfotbollen i Uppsala kan vara på väg.

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: UNT

Sport2023-10-03 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en vecka sedan sköts en 18-åring till döds vid Mälarhöjdens IP. Under måndagen gick allsvenska Sirius ut och berättade att det finns en oro i föreningen kring var en del av deras ungdomslag ska träna och spela matcher på grund av det eskalerande gängvåldet i Uppsala.

Även en del av de lag som ska komma till Uppsala och möta Sirius lag i olika ungdomsserier har flaggat för att man kan känna en viss oro att spela på vissa ställen.

Idrotten och i detta fall fotbollen är en viktig kraft för att inte säga ett grundfundament i samhället som bidrar till kloka och sunda humanistiska och demokratiska värderingar liksom en bättre folkhälsa.

Jag pratade med Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson på tisdagen.
Han utvecklade då den oro som Sirius känner. Den handlar om att klubbens ungdomsverksamhet  i dag undviker vissa fotbollsanläggningar i Uppsala när det gäller träning och matcher. 

Än så länge har klubben inte tvingats ställa in några aktiviteter. 

Även Gusk och Upsala IF har valt en liknande linje som Sirius. Här handlar det inte om den senaste tidens skjutningar eller sprängningar utan snarare stökigheter som pågått över en längre tid, vid exempelvis konstgräset vid Gränbyskolan. 

Vaksala SK – jätteföreningen i östra Uppsala – däremot upplever inga problem i dagsläget, enligt klubbchefen Andreas Sandqivst. 

Hos Danmarks IF konstaterar man att man är lyckligt lottade med den egna naturgräsanläggningen Danelid. 

Kanslisten Rikard Björkén förklarar att verksamheten flyttar till konstgräset Sävja IP i vinter. Om det kommer att innebära utmaningar vet han inte, men man kommer att följa läget noga, säger han.

Bara det att en del föreningar inte vill träna och spela på vissa platser i Uppsala på grund av stök och bråk är oroväckande. Det kan innebära att barn och unga berövas möjligheten till fotbollsträning och i förlängningen får en sämre hälsa.

Men det handlar också om vilket samhälle vi ska ha.

Vad jag förstått är intresset för att spela fotboll fortfarande stort. Christer Abrahamsson förklarar att Sirius aldrig haft en sådan tillströmning av unga som vill spela fotboll.

Men bara vetskapen att föreningar undviker vissa fotbollsanläggningar på grund av störningsmoment är oroväckande och kräver olika former av åtgärder.

Jag vet att det finns tankar i den politiska världen och hos myndigheter kring hur man ska hantera detta. Vilka åtgärder som kommer av det återstår att se.