Nu sätts Gimospelens historia på pränt

I 63 års tid lockade lilla Gimo friidrottare från Uppland, Sverige och världen. De årliga Sommarspelen kallades för "lilla SM" och blev kända för sitt gemyt och sina fint preparerade kolstybbsbanor. Nu sätts historien om Gimos tid i friidrottens finrum på pränt.

En av många tävlingar i Gimo: 400 meter final vid Gimospelen årgång 1952.

En av många tävlingar i Gimo: 400 meter final vid Gimospelen årgång 1952.

Foto: Torsten Selén

Sport2007-09-23 00:01
Det började 1914 och pågick ända fram till 1977. Trots depression, industrinedläggningar och två världskrig lyckades Gimo genomföra sina Sommarspel varje år. Som allra störst var arrangemanget under 50-60- och 70-talen.
- Det var inte riktigt som DN-galan men nästan. Hela Sverigeeliten var på plats och så några internationella stjärnor. I pressen kallades Gimospelen för lilla SM i friidrott, berättar Yngve Vällstrand.
Han är själv uppvuxen i Gimo och har ett stort idrottsintresse. Gimospelen har han tidiga minnen ifrån.
- Jag var funktionär som ung. På den tiden togs tiden manuellt och det var min uppgift att springa från tidtagaren till speakern och meddela segrartiden.

Och det kunde vara riktigt bra tider som skulle ropas ut. Två svenska rekord har satts i Gimo, och så ett japanskt. Det senare skedde när Ron Clarke från Australien vann 3 000 meter tätt följd av Sawaki från Japan.
- Dessutom slogs oräkneliga distrikts- och personliga rekord i Gimo. Det var många som hade tävlingarna här som mål för säsongen och många som kom underifrån slog igenom i Gimo, berättar Yngve Vällstrand.
Stor betydelse hade Gimospelen för trestegshopparen Arne Åhman från Nordinggrå. Han hade misslyckats totalt i OS-kvalet 1948 men fick ett tips om att ställa upp i Gimo. Där gick det bättre och han kvalificerade sig till London-OS som han vann sensationellt bara 23 år gammal.
I sin jakt efter minnen från Gimospelen har Yngve Vällstrand åkt runt och träffat flera gamla idrottare. Och många av dem minns med glädje Sommarspelen första veckoslutet i juli.
- Det var en väldig folkfest och en familjär stämning. Eftersom tävlingarna pågick både lördag och söndag anordnades också lite fest på lördagskvällen. Och idrottsmännen inkvarterades hemma hos Gimoborna.

Allt detta hoppas nu Yngve Vällstrand och Lars Wikfeldt kunna skildra i en bok som är tänkt att utkomma våren 2008. De har redan tillgång till mycket material från tävlingarna, resultat och bilder. Det som saknas är fler anekdoter om det som hände runtomkring och det vill de gärna ha hjälp med från Gimoborna.
Många av dem de träffat beklagar att Gimospelen till sist upphörde. Det som knäckte spelen var både konkurrens från andra orter och de allt högre ersättningarna till friidrottarna. Men också att de kolstybbsbanor som de tävlande tidigare varit så nöjda med nu hade spelat ut sin roll.
- Vid den här tiden kom nya material i form av gummiasfalt och det hade Gimo inte råd med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!