Nu döms fler brottslingar i Uppsala: ”All time high”

Polisens ökade fart på utredningssidan medför att fler straffas i tingsrätten. "Vi lägger stora resurser på de allvarligaste brotten", säger Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

Poliser åker numera hem till misstänkta som inte hör av sig. Utredningen slutförs sedan i den misstänktes bostad, berättar Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

Poliser åker numera hem till misstänkta som inte hör av sig. Utredningen slutförs sedan i den misstänktes bostad, berättar Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

Foto: David Johansson

Uppsala län2020-10-04 05:01

Polisens omorganisation 2015 ledde till klagomål på polisbrist och ineffektivitet. Regeringen utlovade då att det ska bli 10 000 fler polisanställda. Det här har börjat ge utdelning i Uppsala. Från bottennivån 2017 har antalet anställda vid polisen i Uppsala län ökat med 30 procent eller 143 personer.

Ska man tro statistiken har följden blivit ökad fart på utredningssidan.

Ett av de bästa måtten på effektiviteten är hur många färdiga ärenden som polisen överlämnar till åklagare. Det handlar då om fall där polisen lyckats identifiera en eller flera misstänkta.

Under januari – juli i år redovisade Uppsalapolisen 4 253 klara utredningar till åklagare. En ökning med 20 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

– Viktigaste orsaken är att vi anställt fler utredare, konstaterar Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

undefined
Poliser åker numera hem till misstänkta som inte hör av sig. Utredningen slutförs sedan i den misstänktes bostad, berättar Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

Siffrorna visar dock att ärenden som tar längre tid ökar i antal. Enligt Pär Halldén har polisen inte prioriterat snabbutredda ärenden för att putsa statistiken, utan det handlar om en kraftigt ökad inströmning av grövre brott.

– Vi lägger stora resurser på de allvarligaste brotten, säger han.

Och faktum kvarstår att fler ärenden strömmar genom Uppsalas rättskedja, från polis och åklagare vidare till tingsrätten.

Vid åklagarkammaren i Uppsala tar visserligen varje ärende alltmer tid i snitt. Men trots det har antalet dömda personer stigit med fem procent sedan i fjol.

– Utredningarna har blivit mer komplicerade vilket gör att de tar längre tid. Men vi hinner med hyfsat, tycker Ingrid Isgren, chef för åklagarkammaren.

Även vid Uppsala tingsrätt märks en höjd produktivitet. Under årets första åtta månader avgjorde domstolen 10 procent fler brottmål än under motsvarande period i fjol.

– Vi har all time high när det gäller inflöde av mål. Det är mycket tight, det finns ingen luft att pressa ur, säger Catarina Barketorp, chef för tingsrätten.

undefined
Catarina Barketorp är chef för Uppsala tingsrätt.

Inom Uppsalapolisen är det inte bara antalet utredare som expanderat. Även poliserna i yttre tjänst har bemannats upp och sedan årsskiftet är de 20 fler. Det bidrar till att utredningarna går snabbare, enligt Pär Halldén.

– Poliserna i yttre tjänst har fått mer tid för utredningsåtgärder på plats, som att höra vittnen, och då kan utredarna avlastas, uppger han.

undefined
Att Uppsalapolisen levererar fler färdiga brottsutredningar till åklagare beror främst på att fler utredare har anställts. Det uppger Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

För att ytterligare snabba på ärendena har poliser i yttre tjänst börjat åka hem till misstänkta som inte hör av sig för att avsluta utredningen hemma hos dem.

Utifrån statistiken går det alltså skönja en ljusning. Men hur är det i verkligheten? Visserligen kanske poliserna utreder fler brott. Men om inflödet av ärenden samtidigt ökar och polisen sitter med växande högar har ju situationen inte blivit så mycket bättre.

Och det är också så att brottsanmälningarna ökat på senare tid. Under 2019 fick polisen i Uppsala in 25 300 anmälningar, vilket är 9 procent fler än under 2018. Ändå verkar det som om polisen hinner med. Hittills i år har antalet öppna ärenden minskat. En förklaring kunde vara att anmälningar skrivs av.

– Nej, det finns inga sådana hål i statistiken. Att balanserna krymper beror på att vi utreder fler brott, bedyrar Pär Halldén.

undefined
Antalet anställda vid polisen i Uppsala län har ökat med 30 procent sedan 2017 konstaterar Pär Halldén, länspolischef i Uppsala.

Samtidigt fortsätter polisen tyngas av allvarlig kriminalitet. Enligt Pär Halldén har mängden svårutredda brott stigit kraftigt.

– Under mina 33 år som polis har jag inte varit med om så många grova brott som vi hade i Uppsala under 2019.

Färre ärenden skrivs av

Antalet utredningar som polisen i Uppsala län redovisat till åklagare jan-juli 2020. Antalet för motsvarande period 2019 inom parentes.

Våldsbrott. Ökning med 31 procent. Narkotikabrott (+27 procent). Brott i nära relation (+20 procent).

Motsatt utveckling märks för bedrägerier (–5 proc) och sexualbrott (–4 proc).

Antalet direktavskrivna ärenden hos polisen i Uppsala län har minskat med 20 procent hittills under 2020, jämfört med i fjol. Antalet bearbetade ärenden ökade med 23 proc.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!