Miljontals liter vatten går åt till att vattna Studan

Varje månad förbrukas hundratusentals liter dricksvatten för att vattna Studenternas konstgräs. Men att ta vatten från exempelvis Fyrisån, är inte aktuellt av flera anledningar.

Inför elitlagens matcher vattnas planen två gånger, först innan match och sedan i halvtid.

Inför elitlagens matcher vattnas planen två gånger, först innan match och sedan i halvtid.

Foto: Tobias Sterner

Sport2022-08-26 11:50

Konstgräset på Studenternas vattnas två gånger under elitlagens matcher, både före avspark och under pausen, och så har de tillgång till vattning en gång per träning. Att planen vattnas görs för att planen ska bli snabbare. Det vatten som används är detsamma som finns i hushållens kranar, toaletter och duschar.

Är det vanligt att man använder dricksvatten?

– Ja det är väldigt vanligt. Man kan tycka att vi borde använda åvattnet men för det första måste man ha en vattendom för att få ta vatten därifrån och för det andra skulle det leda till att en massa mikroorganismer gör att det börjar växa på planen, säger Jan Åkerlund, enhetschef på energi- och media på Uppsala arenor och fastigheter.

Finns det någon annan lösning?

– Det har jag svårt att se. Jag har i alla fall inte hört talas om någon annan lösning på det här.

Jan Åkerlund berättar att man inte mäter exakt hur mycket vatten som används vid varje spolning, då det beror på både tryck och hur länge man spolar. I stället läser de av månadsvis hur mycket vatten som använts.

– Vattningen sattes på den tredje mars i år och fram till den femtonde augusti har vi förbrukat 2026 kubikmeter vatten, säger han.

Det är en liten ökning om man jämför med samma period under fjolåret. Då förbrukades 1937 kubikmeter vatten för att vattna konstgräset på Studenternas.

UNT har pratat med Linnea Selberg, försvarsspelare i Uppsala fotboll, för att ta reda på vad skillnaden är mellan en torr och en bevattnad konstgräsplan.

– Tempot på bollen är den stora skillnaden. Är planen för torr och det är varmt ute så fastnar bollen. Men har du vatten på planen går bollen snabbare och så fastnar den inte, säger hon.

Från Uppsala vatten, som levererar stadens dricksvatten, ser man inte bevattningen av Studenternas som ett problem i dagsläget, men i framtiden kan det bli problematiskt.

– Vi har en god tillgång på dricksvatten i Uppsala och vattennivåerna ligger på en trygg nivå. Men i samband med att Uppsala växer blir det viktigare att vattnet används till rätt saker, säger Kristina Ekholm, chef på planeringsavdelningen på Uppsala vatten.

– Just nu är det inget problem men på sikt kan det bli problem när staden växer.

Tittar ni på någon lösning?

– Det vi tittar på är att effektivisera vattenproduktionen och hur man kan använda tekniskt vatten, som inte är dricksvattenkvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!