Under hashtaggen #minandraidrott har Riksidrottsförbundet under hösten lanserat sin nya satsning som påpekar vikten av hålla på med många olika idrotter som ung.
Namn som Charlotte Kalla, Jonas Björkman och André Myhrer representerar längdskidor, tennis och alpint med bravur, men berättar på sociala medier om sin uppväxt som också innehållit basket, ishockey och friidrott långt upp i åldrarna.
Med hjälp av stjärnnamnen vill RF höja kunskapen om de positiva effekter som kommer av att hålla på med många olika idrotter. En tidig specialisering har blivit alltmer vanligt, men är inte alltid rätt väg, menar RF.
Jonas Värm som är sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott på Upplands idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna är inne på samma sak, och kampanjen är tänkt att ge en ny syn på träning och tävling.
– Det finns flera anledningar att träna på många olika sätt, oavsett om du vill bli så duktig du kan eller idrottar för att ha roligt, träffa kompisar och må bra. Eller både och. Mycket tyder på att de som tränar flera idrotter utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna, säger Jonas Värm.
Utmaningarna för att få ihop en vardag bestående av en kombination av idrotter är dock många, men mycket kan göras från förbundshåll, menar Jonas Värm.
Ett stort steg på vägen är projektet Samsyn Uppland som firar ett år under hösten.
– Vi vill undvika att barn och ungdomar till och med 16 år måste välja idrott. Därför har vi gemensamt skapat Samsyn Uppland, säger Jonas Värm.
Fyra av Upplands största specialdistriktsförbund – Upplands fotbollförbund, Upplands innebandyförbund, Upplands ishockeyförbund, Upplands handbollförbund – gått ihop och undertecknat avsiktsförklaringen Samsyn Uppland som bland annat innebär att de fyra förbunden ska samordna tävlingssäsongerna, så att barn och ungdomar kan utöva flera idrotter.
Utmaningarna att kombinera fler idrotter som ung är många.
De ekonomiska faktorerna går inte att bortse ifrån. Materialkostnaden går inte att komma ifrån och det kostar ofta lika mycket i träningsavgift om du tränar en gång i veckan som tre gånger i veckan, och två idrotter är alltid dyrare än en.
Ett annat stort problem, som Upplands idrottsförbund lyfter fram, är att många ledare, tränare och föreningar kräver och förväntar sig att barnen alltid är med på alla träningar och matcher.
Jonas Värm vill väcka en debatt kring frågan.
– I mötet med ledare och föreningar pratar vi från Upplands idrottsförbund om vikten att hålla på med fler idrotter, både utifrån rörelse- och förståelseperspektiv, men också för att du ska bli mer komplett som idrottare och inte bara till exempel fotbollsspelare. Vi ska intensifiera det arbetet under hösten och ta ned det på föreningsnivå, säger Jonas Värm.
Vad tror du om förutsättningarna att förändra verkligheten?
– Jag tror inte man kan styra föreningar, men det handlar mycket om att medvetandegöra den här frågan. Alla idrotter har vikande antal kullar och framför allt vad gäller äldre flick- och pojklag. Det här är en överlevnadsfråga för idrotten. Därför måste vi väcka debatt kring de här frågorna. Vi måste sänka trösklarna så att fler kan hålla med fler idrotter samtidigt.
Är fler idrotter i unga år ett måste för att lyckas som elitidrottare?
– Det finns forskning som säger att du kan bli en bra idrottare oavsett vilken väg du väljer att gå, men många rapporter säger att du utsätter dig för större risker om du tidigt specialiserar dig. Det finns alltså lika stor chans att du blir en bra idrottare om du håller på med fler idrotter och det gör dig mer hel och dessutom mer komplett, säger Jonas Värm.
Under hashtaggen #minandraidrott har Riksidrottsförbundet under hösten lanserat sin nya satsning som påpekar vikten av hålla på med många olika idrotter som ung. UNT lyfter fram lokala profiler i ämnet.