Finns förutsättningar att bedriva framgångsrik verksamhet för längdskidåkningssporten i Uppland? Ja, säger Rikard Grip, damernas förbundskapten.
- Det är i första hand inte klimat och naturförutsättningar som är avgörande, det viktigaste är att få klubbar med kompetenta ledare som som satsar och är beredda att lägga obetald tid i föreningsarbete. Då hittar man också talangerna, menar Rikard Grip.
Han menar att det går utmärkt att åtminstone fram till gymnasieåldern utbilda sig till en god skidåkare med hjälp av bred träning trots att vissa vintrar är milda och snöfattiga. Själv lyfter han fram dubble OS-guldmedaljören Björn Lind, ursprungligen Ljusterö i Roslagen, och Bälingetjejen Britta Norgren som exempel.
- Det handlar mera om vilja och har man väl kommit en bit upp i tonåren finns ju möjligheten att röra på sig norrut till exempelvis skidgymnasierna. Just nu går fyra Upplänningar på skidgymnasiet i Järpen, berättar han.
29-åringen fick själv skidintresset med sig i modersmjölken, uppvuxen som han var i en skidtokig familj i Månkarbo. I stort sett hela barndomen och ungdomen handlade om skidåkning.
- Mina föräldrar stöttade mig fantastiskt på alla sätt, annars skulle jag aldrig ha kunnat satsa som jag gjorde, säger han.
I 16-årsåldern flyttade han till skidgymnasiet i Järpen där han gick i tre år. Efter det varvade han tränaruppgifter vid gymnasiet med en egen elitsatsning i klubbarna Stockvik och Falun-Borlänge. En femteplats på junior-SM och en åttondeplats i stora SM (femmilen) blev hans främsta meriter som aktiv innan han gav upp den egna karriären 2007. Efter det blev han chefstränare på skidgymnasiet.
- Jag upptäckte ganska tidigt att jag inte hade den där riktigt fysiska kapaciteten och toppen som man måste ha för att ta det sista steget upp i eliten och då jag fick erbjudandet om tränarjobb kändes det helt rätt, säger Rikard Grip.
En av eleverna på skidgymnasiet under de här åren har varit Henrik Rosén som den kommande säsongen ska tävla för moderklubben Östervåla IF.
- Henrik har både talang, potential och är mycket målmedveten och noggrann. Han har en lång väg att vandra men visst har han förutsättning att bli Upplands näste storåkare, säger Rikard Grip.
Svenska skidförbundet upptäckte snart att det fanns ledaregenskaper hos Rikard Grip. Redan i fjol fanns han med som en av resurstränarna för damlandslaget och i våras erbjöds han posten som förbundskapten.
- Det var ett lätt beslut att ta. Jag har alltid älskat skidåkning och att få chansen att vara kvar inom idrotten på det här sättet är ju fantastiskt kul. Jag hoppas på några fantastiska år med skidlandslaget nu, säger han.
Närmast väntar två glaciärläger i Österrike, i mitten av november drar världscupen i gång med tävlingar varje helg fram till jul, sedan väntar tour de ski och säsongsavslutning med VM i Oslo.
- VM är förstås höjdpunkten och att det går i just Norge är extra inspirerande. Det vore inte så tokigt att få knäppa norrmännen på näsan i deras egen hemmaborg, säger han med ett leende.
Vilka är dina bästa egenskaper som skidledare?
- Lyhördheten, att kunna lyssna in. Sedan lägger jag mycket energi på att skapa en god gruppgemenskap, det är nog det viktigaste, säger Rikard Grip.