Läs hela texten här: Interna konflikter i Upsala Studenters IF

TENNIS. Med fem av Sveriges hetaste framtidsnamn i klubben, alla topp tre-rankade i respektive åldersklass, skulle Upsala Studenters IF med pengar från näringslivet i ryggen satsa mer än någonsin.Men på grund av interna intressekonflikter i klubben uteblir nu satsningen, enligt flera källor till UNT.

Sport2008-02-13 10:20
Upsala Studenters IF har i många år provat olika modeller för att få ökad status och mer uppmärksamhet på sina elitspelare, men ingenting har lyckats.
I våras dök idén upp om att bilda Upsala Studenters IF eget "Team Studan Elit" med de fem jättetalangerna Madeleine Saari-Byström, 18, Anna Brazhnikova, 17, Michaela Johansson, 20, Erik Thorelli, 17, och Nima Madani, 15, som alla anses som de stora framtidsnamnen i tennis-Sverige.
Tanken var att en jättesatsning på de fem spelarna, sponsrad av företag och generösa donationer av personer inom näringslivet, skulle göra klubben till en av Sveriges absolut ledande. Det talades om ett helt nytt sätt att tänka och ett drömupplägg för en talang som vill gå långt.
- Det här var helt unikt för svensk tennis, det var en satsning som aldrig gjorts tidigare av någon klubb, säger en person med god insyn i klubben.
Men trots ett stort intresse från näringslivet går planerna i stöpet. Allt faller på grund av interna intressekonflikter i klubben, enligt flera oberoende källor till UNT.
- Det här är amatörism på hög nivå. Det finns alla möjligheter i dag att få en sådan här satsning till stan. Det handlar bara om personkemi, om att pissa in sitt revir. Det är förödande för tennisen i Uppsala att allt ska falla på att personer inte kommer överens, säger en källa.
Även fystränaren Kari Hyökki, som har varit flitigt anlitad av tennistalangerna i klubben det senaste året, bekräftar uppgifterna om en intressekonflikt i klubben.
- Dokusåpan bland tränarna och de som styr måste få ett slut. Just nu är det ingen som bryr sig om hur det går för spelarna, säger Hyökki.
Han förstår inte hur en så stor klubb som Studan kan sumpa ett sådant upplägg.
- Nima och Anna är två av Sveriges största talanger någonsin och kan spela i vilken klubb som helst i Sverige. Varför ska de stanna kvar i Studan när de inte vill satsa på dem? Allt är bara märkligt. Pengar finns, kunskap finns och ändå blev det inget. Det handlar mer om att visa makt och göra det bästa för sig själv än att göra det bästa för spelarna.
Besvikelsen över hur Studan har agerat är stor från flera håll, en del säger att klubben har "misskött sig å det grövsta " andra tycker att det är "förvånansvärt att ingen bryr sig om vad som är bäst för spelarna".
Två av dem som var med och utvecklade teamsatsningen från första början var tränaren Andreas Ehrnvall och förre ordföranden P-O Sundberg, men ingen av dem är längre kvar i klubben.
P-O Sundberg lämnade styrelsen i december efter 40 år i klubben och han är orolig över utvecklingen och all den osämja som just nu finns i klubben.
- Det jag känner för mest är för de här spelarna som är de stora förlorarna i det här. Det är synd att man inte tar den här satsningen, särskilt nu när det fanns en person klar för jobbet. Det är synd helt enkelt, säger Sundberg som inte vill kommentera saken mer än just det.
Andreas Ehrnvall är från och med den 1 januari 2008 inte längre anställd av klubben och det märks att frågan är infekterad.
- Jag är inte kvar längre, det stämmer, säger Ehrnvall.
Varför sprack satsningen?
- Det kan jag inte kommentera.
UNT kan dock avslöja att det inte handlar om ekonomiska orsaker. En säker källa bekräftar för UNT att teamprojektet redan på planeringsstadiet hade en halv miljon kronor i hamn från ett lokalt företag. Källan säger att företag och personer inom Uppsalas näringsliv stod på kö för att gå in och tillsammans satsa miljonbelopp över en flerårsplan.
- Intresset från närlingslivet i Uppsala var enormt för det här. Det här är en megaskandal att klubben inte ger ungdomarna den här chansen.
Att satsningen uteblir handlar i mångt och mycket om en intern maktkamp i klubben om vem som ska diktera villkoren, berättar flera oberoende källor som UNT har varit i kontakt med.

Mycket av den kritik som har uppkommit riktas mot den nye sportchefen och chefstränaren Jon Hedman som kom från KLTK i maj förra året för att få fart på just satsningen på de unga talangerna.
Hedman känner inte igen sig i bilden av Studan som en klubb av interna konflikter.
- Visst har det varit en turbulent tid de senaste månaderna, med ny ordförande och till viss del ny organisation. Det är mycket som har hänt och jag kan tänka mig att spelarna har känt sig åsidosatta, säger han.
Men Jon Hedman erkänner att synen på elit och bredd och vad som är viktigast har varit olika inom föreningen, vilket har lett till en del "snack".
- Viktigaste är bredden och det är det som vi har fokuserat på. Vi har inte bara fem spelare som är talangfulla, utan jag skulle vilja säga att vi har tio, tolv som har lika stor chans att bli bra. Då är frågan vilka klubben vill visa upp utåt. Är det bara de här fem spelarna?, säger han
Uppgifter till UNT gör dock gällande att tanken med teamsatsningen var att all talangutveckling inom klubben skulle gynnas. Pengarna skulle fördelas 70-30 eller 60-40 mellan de fem spelarna och de yngre talangerna som är på väg upp.
Har ni råd att tacka nej till en sådant här upplägg?
- Alltså, jag har inte fått besked om att det har varit klart med sponsorer. Det är inte så att jag med flit skulle ha tackat nej till pengar.
Du är inte orolig över utvecklingen med att många spelare nu sprider ut sig med privata tränare?
- Det är alltid en risk att tappa spelare och det är svårt som ideell klubb att få alla tillfreds, säger han och menar att teamsatsningen inte alls är begraven.
- Det är inget som är nedlagt, utan det tar tid och det måste man ha förståelse för. Vi måste utvärdera alla möjligheter.
Vad säger du om den kritik som har förts fram?
- Jag vill egentligen inte kommentera det. Men jag tycker att det är synd att de går via dig i stället för att ta det direkt med mig.

Flera som UNT har varit i kontakt med
känner även oro över att den nya junior- och sportkommittén i klubben har skaffat sig mer makt än huvudstyrelsen. Bland annat har kommittén rätten att godkänna såväl nya tränare och spelare, visar ett dokument som UNT har tagit del av.
En styrelsemedlem, som inte vill gå ut med sitt namn, är orolig över det som nu sker.
- Det har kommit in för många juniorföräldrar som tror att de kan mycket om tennis fast de inte kan det. De vill göra sitt bästa för sitt barn men de tänker inte på att det drabbar de andra.
- Jag menar, har du fem sköna individer som fungerar tillsammans, varför ska man sätta käppar i hjulet för en satsning för att de ska tänka individuellt, säger styrelsemedlemmen.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!