Kommunen räknar med ännu en finalsuccé

BANDYFINALEN. Nedräkningen har börjat inför den stora bandyhelgen som toppas med lördagens SM-final.Och de ansvarige för arrangemanget räknar med fortsatt succé.- Vi har alltid gjort ett samhällsekonomiskt plus på SM-finalen, säger Magnus Lohe som marknadsför Uppsala kommun.

Sport2008-03-10 19:15
Bandyfinalen är det största arrangemang som äger rum i Uppsala och något man från kommunens sida är väldigt stolta över.
- Vi har jobbat på att utveckla SM-finalen hela tiden, från början var det bara 12 000 personer nu är det över 25 000 på läktarna. På samma sätt ska vi även se hur vi kan utveckla valborg, reggaefestivalen och isracingfinalen.
Det finns ett arrangemang som är lika stort som bandyfinalen om man ser till antalet folk och det är Storvretas innebandycup, men det går över längre tid så sett över en helg är bandyn större.

När det gäller avtalet mellan kommunen och bandyförbundet lyder affärsuppgörelsen under sekretess men vid den här typen av evenemang brukar man räkna "turistkronor". Två tredjedelar av de besökande under finalen uppskattas komma utifrån och de beräknas göra av med drygt tusen kronor för varje dygn de är här. Och enligt kommunens kalkyl tror man på närmare 35 000 bandyentusiaster.
- Vi har lärt oss av Göteborg som är experter på området då det gäller att jobba med olika evenemang av den här typen och har gjort det i 10-15 år. Det handlar inte bara om biljettförsäljning utan om allt från att hotellövernattningar, mat, dryck och souvenirer, fortsätter Lohe.
SM-finalen som avgjorts på Studenternas i Uppsala sedan 1991 har blivit ett viktigt sätt för företagen i stan att nå ut. Något kommunen tagit fasta på och samarbetet med näringslivet har varit intensivt.
- Det finns inget annat där företagen i Uppsala ställt upp så bra som när det gäller bandyfinalen, de har varit otroligt lojala och jag vill att vi alla i Uppsala ska känna att det här är våran final. Något att vara stolta över, menar Magnus Lohe.

Och bandyfinalen ger även god utdelning för ungdomslagen i Uppland. Bandylotteriet kan ge så mycket som 150 000 kronor vilket är ett viktigt tillskott för att utveckla bandyn på sikt.
Kärleksrelationen mellan Uppsala och bandyn ser nu ut att fortsätta trots ivriga uppvaktningar från annat håll.
Kommande helg ska sätta slut på alla spekulationer om att flytta finalen.
Hur kommunen lyckas med det återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!